Kassiersters Carrefour saboteren selfscankassa's: "Ze betekenen onze dood"

Carrefour herhaalt dat de klassieke kassa niet zal verdwijnen.
Borgerhoff Carrefour herhaalt dat de klassieke kassa niet zal verdwijnen.
Uit onvrede met de reorganisatieplannen die Carrefour in ons land heeft, hebben kassiersters van de hypermarkt in Bergen alle selfscankassa's in hun winkel ingepakt met zwart plastic. "Boycotten", klinkt het op sociale media. "Ze betekenen onze dood."

De protestacties bij Carrefour zetten zich voort nadat het nieuws van de herstructering als een bom insloeg. De directie van de warenhuisketen kondigde eind januari aan 1.233 banen in ons land te zullen schrappen. Sommige winkels worden kleiner in oppervlakte, andere sluiten voorgoed de deuren zoals de hypermarkt in Genk en die van Belle-Île in Angleur (Luik). 

In het Carrefour-filiaal in Bergen staan 22 jobs op de tocht. Uit protest heeft het personeel afgelopen weekend alle selfscankassa's in de winkel afgeplakt. Klanten die graag hun boodschappen wilden scannen, kregen een briefje te lezen (zie onderaan). Daarin maakt het personeel duidelijk dat hun beroep een aangekondigde dood sterft. "Laf vermoord door financiers zonder scrupules of geweten.” Ook op sociale media wordt opgeroepen de selfscankassa's in alle supermarkten van het land te boycotten.

De actie beperkt zich voorlopig enkel tot Franstalig België. Woordvoerder van de keten, Baptiste van Outryve, noemt de actie onbegrijpelijk. Dat zegt hij in Het Nieuwsblad. "De klassieke kassa verdwijnt niet, herhaal ik. De huidige optie met handscanners blijft bestaan. Er komt ook een derde optie, voor mensen die gehaast zijn en een kleiner winkelmandje hebben." De vakbonden stellen zich wél tevreden met de actie en sluiten niet uit dat in de toekomst ook Vlaamse Carrefour-medewerkers selfscankassa's zullen saboteren. 

Niet bij iedereen is er begrip voor de actie van het personeel. Dat bewijst een handgeschreven tekst onderaan het briefje: "Ik denk dat velen nu ergens anders zullen winkelen. Denken jullie echt dat dit een goede keuze is?"
Twitter Niet bij iedereen is er begrip voor de actie van het personeel. Dat bewijst een handgeschreven tekst onderaan het briefje: "Ik denk dat velen nu ergens anders zullen winkelen. Denken jullie echt dat dit een goede keuze is?"45 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Nico Baetens

  Grappig wat je hier allemaal leest soms. Dit is innovatie en meegaan met de tijd. Dat is al de hele mensheid zo, maar dat is o-zo-moeilijk om te begrijpen. Bedrijven zijn geen liefdadigheidsinstellingen, die moeten groeien en blijven draaien naast concurrentie. Maar goed, misschien moeten we terug met paard en kar rijden.

 • Frans Peeters

  Ik scan alles zelf, veel gemakkelijker.

 • Gilbert Haelewyn

  Ik gebruik wel die selfscan, alleen om te weten waar ik sta met mijn rekening. Heel belangrijk voor de kortingsbons.Trouwens reeds twee maal gaf die selfscan een promotie aan, die niet aangeduid was aan het rek. Trouwens het staat de kassiersters nog altijd vrij om de winkelkar te controleren. Wat ook gebeurt.

 • Jean Craeghs

  Groot gelijk ,boycotten die prullen want dit heeft niets met vooruitgang te maken enkel met meer winst te realiseren op de kap van personeel. Dit is geen uitvinding om iets sneller of efficiënter te maken ,deze uitvinding of vooruitgoen zoals sommige het noemen dient enkel een doel,personeel ontslaan.

 • Jos Vermeulen

  Ik weiger al langer om zelf mijn aankoop te scannen. Als ik alles zelf moet doen wil ik daar ook voor betaald worden.