Karl Vanlouwe (N-VA) op de vingers getikt voor illegale VL-nummerplaat

photo_news
Eerste ondervoorzitter van de Senaat Karl Vanlouwe (N-VA) heeft de 'B' op de nummerplaat van zijn BMW vervangen door een sticker met 'VL'. Dat melden Sud Presse en Het Nieuwsblad. De aangepaste nummerplaat is volgens de FOD Mobiliteit illegaal, maar Vanlouwe zelf ziet er geen graten in.

Vanlouwe kreeg het naar eigen zeggen al eens aan de stok met de politie omwille van zijn aangepaste nummerplaat. Dat leverde hem een boete op, die hij weigerde te betalen, wat hij voor de politierechtbank moest komen uitleggen. De zaak loopt nog.

De senator respecteert zijn functie niet

Christine Defraigne

Oude nummerplaten

De FOD Mobiliteit oordeelt dat Vanlouwe de wet overtreedt. "De letter B op de nummerplaat moet zichtbaar zijn onder de Europese vlag", klinkt het daar. Vanlouwe ziet er echter geen graten in. "In de wet staat dat de nummerplaat herkenbaar moet blijven. Dat is het geval want de politie wist mij te vinden", klinkt het. "Bij oude nummerplaten staat die B niet eens op de nummerplaat. Veel mensen rijden daar nog mee rond, en die krijgen geen boetes." Vanlouwe wacht nu naar eigen zeggen de uitspraak van de rechter af.

Senaatsvoorzitter Christine Defraigne is alvast 'not amused'. Volgens haar "respecteert de senator zijn functie niet". Vanlouwe benadrukt dat hij geen officiële blaam kreeg van Defraigne en dat die laatste hem zelfs nog niet heeft gecontacteerd. De zaak komt waarschijnlijk voor op de eerstvolgende bijeenkomst van de Senaat op 28 augustus.