Karel De Gucht: "Regering-Michel is niet goed bezig"

Voormalig eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) vindt dat de regering Michel, waar zijn partij deel van uitmaakt, niet goed bezig is. "Op dit ogenblik doet ze het niet goed. Dat is een understatement", zei hij in een gesprek met VTM NIEUWS deze middag. "Ze zal zich moeten herpakken."

De Gucht was naar eigen zeggen verrast toen CD&V tijdens de regeringsonderhandelingen aangaf de post van eerste minister niet te willen. "Ik vond dat een bijzonder rare zaak. Maar als je ziet welke houding de CD&V in deze regering inneemt, dan begin je dat min of meer te begrijpen. Ze staan met een voet in en met een voet uit de regering."

De Gucht vindt het moeilijk te voorspellen of de regering de rit zal uitdoen. "Ze staat voor een vuurproef in maart. Niet zodanig wegens het al of niet invoeren van een vermogenswinstbelasting, maar vooral om de begroting dicht te rijden wegens de tegenvallende groei." De regering zal ook de interne meningsverschillen moeten overwinnen. "Diegenen die denken dat de sleutel voor de oplossing een vermogenswinstbelasting is, schatten de politieke spanningen in de regering totaal verkeerd in", aldus De Gucht.

Diegenen die denken dat de sleutel voor de oplossing een vermogenswinstbelasting is, schatten de politieke spanningen in de regering totaal verkeerd in

Karel De Gucht