Karel De Gucht pleit voor oppositiekuur Open Vld, sluit nieuwe verkiezingen “nog voor de zomer" niet uit

TV Oost
Oud-partijvoorzitter Karel De Gucht pleit voor een oppositiekuur voor zijn Open Vld. Dat verklaarde hij gisteren in een interview met TV Oost.

“Als je slechte kaarten hebt, moet je passen”, steekt De Gucht van wal, doelend op de slechte verkiezingsuitslag voor de Vlaamse liberalen. “Ik denk niet dat er in de partij ongerustheid heerst om in de oppositie te belanden. Maar wordt het wel gegund?”, vraagt hij zich af. “Ik denk dat veel partijen eerder oppositie willen voeren, dan deel willen uitmaken van een regering.”  

“Of we nu in de richting van paars-geel (met de PS en N-VA) of paars-groen (met de PS zonder N-VA) gaan, is in beide gevallen een slaagkans van 50 procent ‘zeer optimistisch’. Het zou best kunnen dat we er niet uit geraken met de onderhandelingen”. Gevraagd of dit de weg openzet voor nieuwe verkiezingen antwoordt de oud-Europees Commissaris “dat er wel wel iets moet gebeuren”, en dat dit in een democratie inderdaad “nog voor de zomer” tot een nieuwe stembusslag leidt.

De Gucht wil de Belgische situatie niet afschuiven op een louter Vlaams-Waalse tegenstelling, eerder op een socialistische, dan wel liberale visie over hoe het land geleid moet worden. Hij is daarbij streng voor de Franstalige socialisten. “Indien de PS niet bereid is om serieuze toegevingen te doen, vrees ik dat er gewoon geen regering komt.”

Nieuwe verkiezingen waarbij N-VA en Vlaams Belang mogelijk een meerderheid halen, betekent volgens De Gucht niet meteen het einde van België. “De kans dat dit land over dertig jaar nog bestaat, is groter dan de kans dat ik er dan nog ben”, besluit de 65-jarige minister van Staat.  
75 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Martine Rochtus

  Awel das een goed idee ..nieuwe verkiezingen ..dan kunnen we die verraders van de VLD hun verdiende loon geven ..

 • Fonske Beys

  Nieuwe verkiezingen , maximum 12 verkozenen ministers ongeacht welke partij . Uitslag volgens aantal voor keur stemmen .

 • luc van duyse

  Het prototype van de "zakkenvuller pur sang" , die mee gezorgd heeft voor het feit dat de mensen zich massaal hebben afgekeerd van het ganse politieke gebeuren.

 • daniel scheys

  Karel Is voltooid verleden tijd

 • Lucie Vervaeke

  Steeds een plezier en een verrijking van geest en ziel om k De Gucht aan het woord te horen , erudiet , uiterst intelligent, steeds een juiste precieze analyse dank zij een jarenlang verblijf op top posities