Karel De Gucht krijgt gelijk tegen de fiscus, bijkomende belastingaanslag van bijna 1 miljoen euro vernietigd

Mireille Schreurs en Karel De Gucht.
BELGA Mireille Schreurs en Karel De Gucht.
In de belastingzaak rond voormalig Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs, die terug gaat tot 2010, oordeelt de fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg in het voordeel van het echtpaar. De rechtbank vernietigde een bijkomende belastingaanslag van 976.282,71 euro, omdat die gestoeld was op “onrechtmatige vragen” van de fiscus.

De fiscus startte het onderzoek omdat de villa van vijf miljoen euro van het echtpaar in Toscane argwaan wekte. Volgens de verdediging werd dat onroerend goed niet persoonlijk aangehouden, maar door een Italiaanse vennootschap naar Italiaans recht. Met een bericht van 4 februari 2010 was de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) overgegaan tot de uitbreiding van de onderzoekstermijn van drie naar zeven jaar, omdat er volgens hen aanwijzingen van fraude waren.

Betwiste aandelentransactie

Doordat de fiscus uiteindelijk de rekeningen kon inkijken, werd een betwiste aandelentransactie opgemerkt. De Gucht realiseerde in 2005 een winst van 1,2 miljoen euro met het verkopen van aandelen van een zinkbedrijf, en het is op die transactie dat de fiscus een bedrag van 976.282,71 euro als bijkomend belastbaar inkomen aankondigde.

De zaak ten gronde werd in november behandeld. Volgens de advocaat van de Belgische Staat hadden De Gucht en Schreurs “bewust gelden niet aangegeven”, daarvoor “een constructie opgezet” en zich schuldig gemaakt aan “belastingontduiking”. Volgens Bruno Cardoen, de advocaat van het echtpaar, voerde de fiscus een “fishing expedition” uit.

“Foutieve toepassing van vraagrecht”

Het Gentse hof van beroep oordeelde echter dat de fiscus ten onrechte was overgegaan tot uitbreiding van de onderzoekstermijn, omdat het bericht van 4 februari 2010 onvoldoende elementen bevatte om te laten besluiten tot het bestaan van aanwijzingen van belastingontduiking. De BBI trok naar het Hof van Cassatie en kreeg daar gelijk.

De rechtbank oordeelde dat er geen “fishing expedition” was, maar vond een ander argument in het voordeel van het echtpaar De Gucht. De Belgische administratie maakte een “foutieve toepassing van haar vraagrecht”, aldus de rechter. “Ze is er verkeerdelijk van uitgegaan dat de eisers (De Gucht en Schreurs, nvdr.) de geviseerde privérekeningen voor beroepsdoeleinden gebruikten. Er is dus geen gerechtvaardigde grond om nadien een vraag tot inlichtingen te stellen bij de financiële diensten”, motiveerde de rechtbank.

De fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg vernietigt nu de bijkomende belastingaanslag van 976.282,71 euro, inmiddels opgelopen tot ongeveer anderhalf miljoen euro. De fiscus kan wel nog in beroep gaan tegen de uitspraak. De advocaat van de Belgische Staat verklaarde eerst het vonnis te willen bestuderen, alvorens een beslissing te nemen.

Dit is een heksenjacht die al tien jaar duurt. Een serieuze aderlating. Voor vele mensen is het gewoon onmogelijk om door te gaan

“Altijd gezegd dat procedure tegen mij onwettig was”

Karel De Gucht was niet aanwezig in de rechtbank, maar gaf wel een reactie. “Ik heb altijd gezegd dat de procedure tegen mij onwettig was en ten gronde onjuist”, zei Karel De Gucht na het vonnis van de Gentse rechter. Hij omschreef de rechtszaak als een “heksenjacht die reeds tien jaar duurt”.

Karel De Gucht wijst erop dat de rechter zegt dat het onderzoek tegen hem en zijn vrouw onwettig was. “Eerder had ook al het Hof van Beroep geoordeeld dat er geen aanwijzing van fraude was.” Een beroep van de fiscus heeft volgens de voormalige Open Vld-voorzitter geen zin. “Ik zal in beroep ook gelijk krijgen”, maakt hij zich sterk.

De Gucht hekelt dat de hele procedure hem al “veel geld gekost heeft. Dat is oneerlijk”. Want de fiscus kan volgens hem blijven procederen. “Het is voor mij een serieuze aderlating. Voor vele mensen is het gewoon onmogelijk om door te gaan.”

Nog tweede fiscale zaak

Er loopt ook nog een tweede fiscale zaak voor het echtpaar. Die draait om recentere belastingaangiftes van De Gucht en Schreurs, waarbij ze verliezen van hun Italiaanse landbouwbedrijf afgetrokken hadden van hun Belgische belastingen. 

De BBI verwerpt dat, omdat het gaat om verliezen van een Italiaans bedrijf die in België niet gebruikt zouden kunnen worden. De advocaten van De Gucht steunen zich echter op de argumentatie van de BBI in de eerste zaak, waarbij de Italiaanse firma wel aan de De Gucht toegeschreven wordt. De tweede zaak wordt pas in april gepleit, maar de uitspraak vandaag kan wel invloed hebben op dat proces. 
84 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jeannine Nevelsteen

  Ja zeker als dat met Fortis gebeurd de burger wist niets maar de gucht heeft gou zijn geld gaan af halen alee ze hebben het dan toch door

 • ANN LIMBOS

  Nog maar eens bewezen : een dikke nek pakken ze niet !!!

 • Gaston FOUBERT

  Ze mochten hem niet gevraagd hebben onder welke armen hij dat verdeeld had. Als de schuld bewezen is moet hij hangen op eender welke manier het aan het licht is gekomen, en dat voor elke misdaad. Gedaan met 'gezochte' procedurefouten.

 • FRANÇOIS DE RIDDER

  Die mannen weten de weg als een gewone werkende mens zulke dingen doet pakken ze hem wel

 • ROB ANTONIS

  Procedurefout en vrijspraak! De gewone burger moet hier niet op rekenen, die kennen die poortjes niet en kunnen de advocaten niet betalen! Elke belg gelijk voor de wet? M’n hoela!