Karel De Gucht en Mireille Schreurs krijgen gelijk in grote belastingzaak

Mireille Schreurs en Karel De Gucht.
Belga Mireille Schreurs en Karel De Gucht.
Oud-eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) en zijn echtgenote, oud-politierechter Mireille Schreurs, hebben na meer dan tien jaar gelijk gekregen in hun grote belastingzaak. Dat schrijft De Tijd.

Het Gentse hof van beroep heeft ten gronde geoordeeld dat ze geen belastingen moesten betalen op de opbrengst die ze in 2005 haalden uit een verkoop van aandelen. Toen belandde ruim 1 miljoen euro op hun bankrekening, maar volgens het hof van beroep moesten ze dat niet aangeven aan de fiscus.

Geschil

Het arrest dateert al van 7 januari, maar raakte nog niet bekend. "Intussen heeft de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) te kennen gegeven dat ze zal berusten in het arrest. Daarmee is de zaak, wat dit geschil betreft, definitief van de baan", reageert De Guchts advocaat, Bruno Cardoen van het kantoor Tiberghien.


De fiscus claimde voor het aanslagjaar 2006 een extra belastingaanslag van De Gucht en Schreurs van ruim 811.000 euro. Maar het hof van beroep geeft de Bijzondere Belastinginspectie over de hele lijn ongelijk, omdat de argumenten geen steek houden.

De inkomsten die De Gucht en Schreurs haalden uit de verkoop van aandelen van de zinkgroep Vista waren geen 'beroepsinkomsten' zoals de fiscus al jaren volhoudt. Het kaderde volgens het hof van beroep allemaal in het 'normaal beheer' van hun 'privévermogen'. De Gucht en Schreurs hebben dus niet de belastingregels overtreden, besluit het arrest.
206 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Vincent Henry

  Wat die zaak betreft, totdaar, maar dat dit soort mensen (hij) in de politiek stapt en daar een zeer hoog loon en idem zeer hoge onkostenvergoeding (gelijk aan een loon!!) trekt en na afloop nog onbeschaamd een riante uittredingsvergoeding krijgt, onder het mom van:"Dat is zo vroeger beslist...", is lachen met de (te) brave weinig verdienende burger.

 • Rony Schouteere

  Niet te geloven! Wat wil je zij rechter , hij politicus......

 • Tifarah De Spiegeleer

  Ons kent ons of het ene pleziertje is het andere waard

 • Dorothy King

  Mevrouw Schreurs glundert en meneer De Gucht ziet er ook heel gelukkig uit, het groot geld heeft nogmaals overwonnen !! Tja, wat wil je, in een land waar ze zelfs niet capabel zijn om een regering samen te stellen, dan mag je in niks meer verschieten, zeker niet als het om dergelijke zaken gaat, het onrecht overwint steeds jammer genoeg

 • Gino Sinnesael

  Dus "het normale beheer van je privé vermogen" is niet belastbaar? Waarom heft België dan de hoogste beurstaks in de regio, zijn er taksen op verzekeringspremies, hoge successierechten, enz.? Wat is trouwens "gewoon beheer"? Kan dit voor iedereen anders geïnterpreteerd worden?