Kardinaal De Kesel: "We kunnen niet terug naar christendom van vroeger"

Jozef De Kesel
BELGA Jozef De Kesel
Kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel, is voorstander van een "lekenregime" waarin iedereen omwille van zijn eigen overtuiging gerespecteerd wordt. Dat zegt hij in een interview met Cathobel, de Franstalige tegenhanger van Kerknet.

"Onze samenleving is vandaag niet langer christelijk en dat moeten we accepteren. Ik ontmoet wel eens bisschoppen uit het Midden-Oosten, die in moslimlanden leven waar de Kerk een minderheid is en waar christenen als tweederangsburgers worden behandeld. Die bisschoppen verzekeren me dat wat zij nodig hebben alleszins geen religieus regime is, maar juist een 'lekenregime', dit wil zeggen een neutraal regime waarin iedereen omwille van zijn eigen overtuiging gerespecteerd wordt", aldus De Kesel.

"Ik denk dat dit niet alleen geldt voor het Midden-Oosten, maar net zo goed voor ons. Ik hoop uiteraard dat onze pluralistische, geseculariseerde samenleving niet uitmondt in 'secularisme', waarin godsdienst en geloof geminoriseerd, aan de kant geschoven en 'geprivatiseerd' worden. Maar willen terugkeren naar een cultuurchristendom is voor mij niet dé toekomst van de Kerk. Het is juist dit pluralisme dat wij van ganser harte moeten accepteren en waarin we onze zending als Kerk te vervullen hebben", aldus de kardinaal.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Delrio

  Facebook is voor velen de nieuwe godsdienst ....

 • Fredien Vandervekens

  Wanneer loopt deze zeemzoete kwijler, over naar de andere "partij" ? Wil hij moefti of ayatollah worden ? Waar is de Kerkelijke Macht om hem onmiddellijk te ontzetten, uit zijn kardinaal "spelen" ? En neen, ik ben een niet-gelovige.

 • oswald billiet

  Door haar koppige houding t.o.v. het handhaven van het celibaat, heeft de kerk in haar eigen voet geschoten. De kardinaal kan niet anders verklaren dan zijn onmacht en weet dat Romeinse Curie onbuigzaam iedere toenadering, ook tot een ambt van vrouwen in de kerk zal blijven afwijzen. Het modernisme is de kerk nu al eeuwen een doorn in het oog. De curie zijn de navolgers van de bijbelse Essenen.

 • pascal pilchard

  de katholieke kerk heeft door de eeuwen heen steeds van jas gewisseld, van inquisitie tot vandaag door mee te huilen met de wolven in het bos.de tijd van dat ze afroepen van de kansel voor wie ge moet stemmen is voorbij.

 • joanna clinck

  waarmee kardinaal bent u bezig, wij zijn hier nog altijd in Belgie en dat is geen moslim land, en dan verwonderd zijn dat de kerken leeg lopen, ik schaam ij in u plaats