Kardinaal De Kesel denkt na over alternatief huwelijk voor holebi's

Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.
Aartsbisschop Jozef De Kesel vindt dat de katholieke Kerk holebi's meer moet respecteren, ook in het beleven van hun seksualiteit. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. De Kesel denkt ook na over een gebedsviering om een homorelatie te bezegelen. 

Daarmee gaat de kardinaal verder dan het officiële standpunt van Rome, dat vindt dat homo's geen seks mogen hebben. De aartsbisschop zei dat in een recent gesprek met de holebigemeenschap. Hij sprak ook over hun relatie in onderscheid met een christelijk huwelijk tussen man en vrouw, en wil tegemoetkomen aan de vraag van holebigelovigen voor een symbolische erkenning als koppel.

Een holebihuwelijk in de kerk lijkt ook voor De Kesel, ondanks zijn vooruitstrevendheid, een brug te ver. Een kerkelijke 'zegening' ziet hij niet zitten, omdat het te veel op een 'in­zegening' lijkt van een huwelijk. Als homoseksuelen dan toch een kerkelijk symbool willen, dan denkt De Kesel veeleer aan een 'dankviering' of een 'gebedsviering'. Een uitwisseling van de ringen kan niet.

REUTERS

Persoonlijk gesprek

Volgens de woordvoerder van de kardinaal De Kesel ging het om een persoonlijk gesprek van de aartsbisschop. "Een kleine delegatie van een werkgroep homoseksuele mensen in het Mechelse vroeg een gesprek aan met kardinaal De Kesel. Hij is daar graag op ingegaan. Hij heeft in dit persoonlijke gesprek naar hen geluisterd, zijn bekommernis uitgedrukt voor hun welzijn en zijn respect voor hen uitgedrukt. Hij heeft daarbij ook getracht op hun vragen te antwoorden. Het ging om een persoonlijke ontmoeting. Hij wil hen nabij zijn en hen helpen in hun situatie. Hij heeft hen ook gesproken over hun relatie in onderscheid met een christelijk huwelijk tussen man en vrouw. Als er in het standpunt van de Kerk terughoudendheid is, dan juist om de grote waarde van huwelijk en gezin te vrijwaren", aldus de woordvoerder.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • RENE LENAERTS

  Holebi's kunnen ook nadenken over een alternatief voor de kerk?

 • emiel van mol

  Hij kan misschien ook eens nadenken over een alternatief huwelijk voor bisschoppen en kardinalen.

 • Mady Vermeulen

  Kardiaal Kesel reageert zoals alleen onversneden tsjeven dat kunnen. Denkt die kerel écht dat homoseksuelen op zijn vis noch vlees gezever zitten te wachten? Die hebben geen Kardinaal Kesel of Roomse pedofielen nodig om wettelijk te kunnen trouwen. Met alles erop en eraan! Ook met ringen én een trouwboek. Een "dankviering" of "gebedsviering" als armzalig substitute voor een huwelijk. Is K.K. op zij kop gevallen? Welke holebi zit dààr op te wachten?

 • serge vansteenkiste

  Gewoon doen, een opstap naar meer. deze mensen houden ook van elkaar.

 • alain vandezande

  je moet daar niet over nadenken, gewoon weigeren! in welke wereld leven wij eigenlijk tegenwoordig?