Kapperszaken dan toch gesloten vanaf morgenvroeg

Crevits: “Ook kappers hebben recht op hinderpremie”

BELGA
Na luid geroep van de sector mogen kapperszaken vanaf morgenvroeg 8 uur dan toch de deuren sluiten, zeker tot en met 5 april. Tot nu mochten ze openen op voorwaarde dat ze slechts één klant per keer ontvingen in hun zaak. Nu gaat de federale ministerraad akkoord met een algemene sluiting. Dat bevestigt Mitch Mues, woordvoerder van de beroepsvereniging voor kappers (Coiffure.org) aan onze redactie. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Na heel wat gehakketak is dan toch beslist om alle kapperszaken te sluiten. “Vanaf morgenvroeg 8 uur moeten alle kapperszaken dicht”, stelt Mitch Mues. “Dat heeft minister De Block een halfuur geleden laten weten.”

Dat betekent dat ook de kappers recht hebben op de coronapremie. Dat laat Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) weten. Op die manier kunnen ook zij een beroep doen op de premie van 4.000 euro. “Ten gevolge van de maatregelen die de federale regering heeft genomen, moeten nu ook de kappers verplicht sluiten. Wie verplicht de onderneming of winkel moet sluiten krijgt een premie van 4.000 euro, nu zullen dus ook kappers daar recht op hebben. Het is goed dat die duidelijkheid er nu is”, vindt Hilde Crevits.

Haar knippen op 1,5 meter afstand, dat is gewoon stupide

Stéphane Coigné, voorzitter van de Belgische werkgeversorganisatie Coiffure.org

De aanvragen moeten worden ingediend binnen de maand na het aflopen van de verplichte sluiting bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Meer duidelijkheid over het aanvragen van die nieuwe premie, is binnenkort beschikbaar. Wie deze info zodra beschikbaar in zijn/haar mailbox wil ontvangen, kan surfen naar de website van VLAIO en alle nodige gegevens daar achterlaten. Ondertussen hebben al bijna 110.000 ondernemers zich aangemeld via het webformulier van VLAIO.

In het Brussels Gewest hadden kappers al sinds 19 maart recht op een hinderpremie voor corona, maar dan wel maar van 2.000 euro. Die maatregel maakte deel uit van een totaalpakket van 150 miljoen euro.

Sectororganisatie reageert verheugd

Alle winkels moesten de deuren sluiten vanwege het coronavirus, maar kapperszaken mochten openblijven. Dat stuitte bij veel mensen op onbegrip, en vooral bij de sector zelf. “Laat de kapperszaken nu in godsnaam sluiten”, zei Stéphane Coigné, voorzitter van de Belgische werkgeversorganisatie Coiffure.org. “Kappers kunnen zich gewoon niet houden aan de veiligheidsvoorschriften. Haar knippen op 1,5 meter afstand, dat is gewoon stupide.” 

“We hebben al lang gevraagd om te mogen sluiten”, reageert Jef Vermeulen van Coiffure.org, “maar daar werd niet op gereageerd, zodat er grote onduidelijkheid ontstond over wat de kappers nu wel of niet mochten en konden doen. We hadden hoe dan ook een enorm probleem met de zogeheten ‘social distancing’ die wil dat je anderhalve meter van andere mensen moet afstand houden. Hoe kun je dan in godsnaam haar knippen?”. De woordvoerder van Coiffure.org. is ook tevreden dat de kapers nu in aanmerking komen voor de hinderpremie van 4.000 euro.

Ook tevredenheid bij ondernemersorganisatie Unizo. “Belangrijk nieuws!! Kappers worden verplicht te sluiten. Enige juiste beslissing en vraag van Unizo sinds dag één: gezondheid kappers absolute prioriteit! Dit opent ook recht op hinderpremie voor de kappers”, reageert de ondernemersorganisatie op Twitter.
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erlich vlaeminck

  Ik begrijp dat men geen haar kan knippen op 1.5m afstand, vandaar terechte beslissing en hinderpremie. Maar binnenkort draaien we allemaal op voor de kosten van de crisis ook niet meer dan normaal. Het zou dan ook heel "sociaal" zijn dat alle sectoren op een eerlijke manier hun inkomsten aangeven en daarop belasting en btw betalen, Zou een een witte kassa met blackbox in alle sectoren niet de oplossing zijn,

 • Jan VANDEN BERGHE

  Hoeveel kappers verdienen 4000 € bruto ? Misschien hen betalen a rato van hun belastingsaangifte van vorig jaar. Dat zou toch heel wat realistischer zijn.

 • Pierre Verpriest

  4000 euro netto voor 2 of 3 weken . Velen doen daar een goede zaak aan. Meeste kapsalons zijn thuis dus geen huur of vaste kosten.

 • XAVIER HELLEBAUT

  4000 € voor de kapper die sluit.? Ik vermoed dat dit een vervroegde 1 aprilgrap is. Kijk eerst hun officiële inkomsten na.

 • William Van Oosterwijck

  Wanneer krijgen wij iets. Ons bedrijf CG Power Mechelen met 450 mensen is net voor de corona fait gegaan en wij krijgen gewoon niets.