Kansspelcommissie wil verbod op gokkasten in cafés

THINKSTOCK
De Kansspelcommissie adviseert bevoegd minister Koen Geens, van Justitie, om de zogenaamde gokkasten in cafés te verbieden. De Commissie neemt de beslissing tot een verbod om de speler te beschermen, legt woordvoerster Marjolein De Paepe uit.

"Er is een alsmaar smallere grens tussen de echte kansspelen, zoals bingospelen, en wat voor de consument op kansspelen lijkt maar het volgens de wet op dit moment niet is", zegt De Paepe. De woordvoerster van Geens laat weten dat het een "advies op wetgevend initiatief is dat de minister beoogt te nemen". Het advies behelst een verbod na een zekere overgangsperiode.

Het probleem werd onder meer aangekaart bij de voorstelling van het Brusselse caféplan. Initiatiefnemer Edmond Cocquyt wees er bij de voorstelling op dat in alsmaar meer cafés, bijvoorbeeld in de Schaarbeekse prostitutiebuurt, de goktoestellen vaak belangrijker zijn dan de tapkasten. Voor het publiek van die cafés is een café immers laagdrempeliger dan een casino. En door het rookverbod en het verminderde cafébezoek zijn cafébazen op zoek naar andere inkomstenbronnen, zoals dus deze gokkasten.

Bingotoestellen zijn en blijven kansspelen, waarvoor ook een vergunning nodig is. Maar daarnaast duiken dus ook alsmaar vaker gokkasten op, waarvoor geen vergunning nodig is. "Voor deze toestellen wordt een beroep gedaan op artikel 3.3 van de Kansspelwet, dat voorschrijft dat bepaalde spelen, zoals bijvoorbeeld eendjes vissen op de kermis, geen kansspelen zijn", legt De Paepe uit. "Sommige van die spelen zijn voor de consument echter wel kansspelen. Daarom adviseren we een verbod op deze goktoestellen."

Geens' woordvoerster wijst erop dat de minister de Kansspelcommissie eerder dit jaar al gevraagd had om op drie vlakken te werken: inzetten op valse accounts, reclame voor gokken beter omkaderen en achterpoortjes in de wet sluiten.