Kansspelcommissie pakt 70.000 valse gokaccounts aan

Koen Geens
BELGA Koen Geens
Je aanmelden op een goksite met een valse naam is kinderspel. Minderjarigen, mensen met een gokverslaving of criminelen hebben zo de vrije hand om weddenschappen te blijven afsluiten. Er zijn al 70.000 valse accounts gedetecteerd, maar de Kansspelcommissie pakt ze nu aan, staat dinsdag in De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Sinds 2010 zijn er strenge regels voor de onlinegokkantoren, maar in de praktijk blijven die dode letter. Men moet zich dan wel eerst registreren voor men een gokje waagt, er is nauwelijks controle op de echte identiteit. Ook op de herkomst van het geld dat vergokt wordt, is er geen controle.

De Kansspelcommissie stelt hier nu op aangeven van bevoegd minister Koen Geens (CD&V) paal en perk aan. Sinds september kunnen ze het rijksregisternummer ook effectief koppelen aan de naam en het adres van de persoon die zich inschrijft. Vanaf begin volgend jaar wordt het daarom niet meer mogelijk om met een valse naam te registreren. "Onze informatici zijn volop bezig om dat ook technisch mogelijk te maken", zegt Peter Naessens van de Kansspelcommissie in de krant.

Op de achtergrond speelt een etterend conflict tussen de Nationale Loterij en de sector van onlinegokkantoren. In een furieuze brief aan de Kansspelcommissie viel CEO Jannie Haek de valse accounts aan.

Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij.
BELGA Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels