Kansarmoedevereniging Kras neemt het op voor stad Gent

BELGAONTHESPOT
De vereniging Kras die 16 vrijwilligersorganisaties rond armoede verenigt, vindt dat het Gentse stadsbestuur wel degelijk inzet op armoedebestrijding. "Onze ervaring is dat de stad Gent binnen haar mogelijkheden wel degelijk zoekt naar oplossingen, klinkt het. Het Gentse stadsbestuur ligt al enkele dagen onder vuur na getuigenissen over gebrekkige sociale woningen.

De Gentse kansarmoedewerking, die honderden vrijwilligers vertegenwoordigt, vindt dat de woonnood "hoog en vaak schrijnend is", zoals onlangs in een VRT-reportage werd getoond. Toch verwijst de vereniging naar verschillende projecten, zoals Community Land Trust, dat in Gent naar Angelsaksisch model grondeigendom scheidt van de woning. Zo kunnen mensen goedkoper een huis optrekken.

"Dampoort knapt op!" is ook een goed voorbeeld, vindt de organisatie, waarbij het OCMW geld leent om een woning op te knappen. Bij verkoop moet de eigenaar het geld terug betalen.

"We merken dat het Gentse beleid de voorbije 6 jaar sterk de kaart van armoedebestrijding trok", zegt Kras. "Het Gentse stadsbestuur en OCMW luisterden naar onze signalen en gingen er, waar mogelijk, mee aan de slag."
De organisatie is wel kritisch voor een groot tekort aan betaal- en leefbare woningen in Gent. "Onze vrijwilligers merken op dat mensen in nood uit andere regio's naar Gent komen, omdat ze hier vaak meer ondersteuning krijgen. Dit doet de nood aan betaalbare woningen toenemen."

De stad Gent heeft met meer dan 12 procent sociale huurwoningen, op Genk na het hoogste aantal sociale huurwoningen van Vlaanderen. Gent biedt daarmee dubbel zoveel sociale woningen als het Vlaamse streefcijfer en gemiddelde van 6 procent. Maar dat streefcijfer "blijft ver onder de noden", besluit Kras. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik Henderickx

  Tuurlijk, de linkse garde dient elkaar te steunen. Zelfs af en toe wat liegen is geen probleem.

 • anna vandenberg

  Gino Denil al u het normaal vindt dat politici met hun riant vast inkomen een volledig sociale woning huren waar ze een levenslang huurcontract hebben en kansarmen in een krot moeten wonen of op de privémarkt moeten huren en van de goodwill van de eigenaar afhangen.

 • Gino Denil

  Het ging bij die slechte woningen over 5 woningen, marcel mampaey. Die bovendien al onbewoonbaar verklaard worden. Er zullen er op de private huurmarkt, zeker in Gent, heel wat meer te vinden zijn. Sommige wijken in de Brugse Poort waar huisjesmelkers steenrijk worden zijn enkel nog goed voor de sloop. Daar hoor je Bracke en zijn N-VA niets over zeggen. Welke bril zou het meest gekleurd zijn. Deze van Bracke of deze van wie zich bij de objectieve feiten wil houden.

 • william Masson

  Zo springt men op progressieve wijze om met belastingsgeld, we stelen het van de rijken ( definitie volgens groen : personen met een vermogen , woning ,bezitting en gelden vanaf 250,000 €)/en verbrassen het.

 • marcel mampaey

  Gino Denil op zijn best hij gaat het nog goedpraten ook met zijn gekleurde bril en als hij het woord nva hoort kan hij zijn frustratie kwijt.