Kansarmoede in West-Vlaanderen stijgt

thinkstock
West-Vlaanderen telt 94 kansarme buurten verspreid over 26 gemeenten. Dat blijkt uit de derde editie van de "West-Vlaamse Kansarmoedeatlas". De provincie telt meer kansarme buurten dan bij de vorige editie in 2013. Toen waren er 86 kansarme buurten.

De provincie West-Vlaanderen heeft zijn derde kansarmeatlas klaar, maar heel rooskleurig oogt die niet. Er zijn 94 kansarme buurten verspreid over 26 gemeenten in West-Vlaanderen. Dit betekent vooreerst een toename van het aantal kwetsbare buurten: 94 buurten in 2016 in vergelijking met 86 buurten in 2013. Daarnaast is er een ruimere spreiding van deze kwetsbare buurten. In 2013 waren er 86 kwetsbare buurten verspreid over 21 gemeenten. Nu is de spreiding van de 94 buurten toegenomen tot 26 gemeenten die minstens één kwetsbare buurt tellen.

Kust en zuiden van provincie

Opvallend is dat elke kustgemeente minstens één kansarme buurt telt. Een andere vaststelling is dat ook kleinere gemeentes niet gespaard blijven, zoals Ichtegem, Koekelare of Avelgem. Ook het zuiden van de provincie blijft heel kwetsbaar. Zowel Wervik, Menen als Kortrijk tellen minstens drie kwetsbare buurten. 17 buurten ontdeden zich van die stempel, maar er werden tegelijkertijd ook 25 nieuwe kansarme buurten gedetecteerd.

Tien indicatoren

Die detectie gebeurt aan de hand van tien indicatoren die werden samengebracht in vier dimensies: demografie, huisvesting, onderwijs en werkloosheid. Een wijk die slecht scoort in drie van de vier dimensies wordt gezien als kansarm.

De Kansarmoedeatlas is een belangrijk werkinstrument voor de gemeenten geworden. De data die gebruikt worden zijn up-to-date en maken vergelijkingen over de tijd heen mogelijk. De atlas stelt lokale besturen ook in staat om bij de aanpak van kansarmoede te focussen op de meest kwetsbare buurten.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Quartier

  Jammer genoeg,maar hoe meer er binnen komen hoe meer ocmw geld en het geraakt op,misschien met terug de sossen in de regering gaat dit opgelost raken,Meer belastingen en we zijn er.

 • Frans Peeters

  Nooit verder springen dan uw stok lang is. Denk niet aan kinderen als je de middelen niet hebt om ze op te voeden. De beste optie is werk zoeken en zuinig leven maar de verleiding is zo groot om wat luxe te kopen.

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Ik woon in west vlaanderen en zie andere dingen bv bij ons in de straat imigranten wonen 10 jaar on huis van ocmw werken geen van beiden heben wel meerdere voertuigen nog veel meer verschillende nummerplaten en zijn 3 tot 4 keer per jaar weg voor 2 weken Armoede zit bij de eigen burgers die door ziekte of ongeval veel geld aan verzorging kwijt zijn maar hier in belgie telt dat niet. Hoog tijd dat we onze ogen open trekken want de realiteit wordt niet gezien

 • Nick Buysse

  Ga werken leeggangers

 • guy raeymakers

  Inderdaad lionel tegen welk loon moeten die mensen gaan werken kijk ook maar is juist over de grens in duitsland daar heb je een enorme massa werkende armen.