Kansarmoede bij Vlaamse kinderen blijft stijgen

Illustratiefoto.
Shutterstock Illustratiefoto.
De kansarmoede-index bij zeer jonge kinderen in Vlaanderen is vorig jaar gestegen tot 14,1 procent. Dat is 0,3 procentpunt meer dan een jaar eerder, blijkt uit de jaarlijkse geboortecijfers van Kind & Gezin.

De kansarmoede-index bij kinderen waarvan de moeder bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit had, ligt met 33,6 procent heel wat hoger dan de 6 procent bij kinderen met een moeder van Belgische origine. Kansarmoede doet zich meer voor in steden dan in kleinere gemeenten. In Antwerpen ligt de index met 18 procent het hoogst, in Vlaams-Brabant het laagst met 8,3 procent. 

De invoering van het Groeipakket zorgt wel bijna voor een verdubbeling van het aantal minderjarigen met een verhoogde kinderbijslag omwille van het inkomen. Het gaat nu om 22,1 procent.

Het geboortecijfer is in 2018 nauwelijks geëvolueerd. Er zijn wel uiteenlopende evoluties in de provincies. In West-Vlaanderen nam het cijfer toe met 3,8 procent en in Oost-Vlaanderen met 1,2 procent. In de andere provincies daalde het geboortecijfer.

De vruchtbaarheid van vrouwen tussen 20 en 30 jaar blijft dalen en ligt nog steeds op het laagste niveau sinds de Tweede Wereldoorlog. De vruchtbaarheid van vrouwen tussen 30 en 35 jaar neemt wel toe en ligt nu duidelijk hoger dan die van vrouwen tussen 25 en 30 jaar.

28,1 procent van de kinderen geboren in 2018 heeft een moeder die bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit had. In vergelijking met 2017 is het percentage ongewijzigd. Bij 29 procent van de kinderen geboren in 2018 is het Nederlands niet de taal die het kind met de moeder spreekt.

Meer dan 36 procent van de minderjarigen heeft nu een niet-Belgische herkomst. Zij hebben een grotere kans om op te groeien in een gezin zonder werkende ouder.

“Trenbreuk in beleid nodig”

Groen vindt het “onaanvaardbaar” dat de kansarmoede bij zeer jonge kinderen in Vlaanderen vorig jaar verder is gestegen. “Het is dringend tijd dat de stijgende kinderarmoede wordt aangepakt. Het volgende Vlaamse regeerakkoord moet écht werk maken van het bestrijden van de hoge armoede in Vlaanderen”, zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout.

Groen-parlementslid An Moerenhout is niet te spreken over de blijvende stijging van de kinderarmoede. Zij wijst de ontslagnemende regering Bourgeois met de vinger. Die heeft “passief toegekeken naar de almaar stijgende kinderarmoede”. “De minister van Armoedebestrijding (Liesbeth) Homans deed stoere uitspraken zoals de belofte om kinderarmoede te halveren maar in realiteit gebeurde er niks. Bourgeois I verhoogde tal van facturen, en zette op hetzelfde moment geen structureel armoedebeleid op poten. Daardoor steeg de kinderarmoede de voorbije jaren fors”, aldus Moerenhout.

Volgens de Groen-politica moet de volgende regering werk maken van een veel betere armoedebestrijding. “Een belangrijke hefboom om armoede te bestrijden, is een sociaal woonbeleid op poten te zetten. Wonen is vandaag veel te duur in Vlaanderen. De volgende Vlaamse regering moet meer investeren in sociale woningen zodat de ellenlange wachtlijst weggewerkt kan worden. Ook de federale regering moet zijn verantwoordelijkheid opnemen. Zo moeten de uitkeringen tot minstens aan de armoedegrens worden opgetrokken”, aldus Moerenhout. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  Wat is de oplossing voor Groen? De Vlaamse regering moet aan de niet-Belgen van geboorte meer sociale woningen geven, en de federale regering moet het leefloon en het stempelgeld optrekken tot het niveau van... het loon van de Belgen die werken. Als we een rood-groene regering krijgen, dan gaan we een tsunami krijgen van belastingen en nieuwe taksen.

 • Peter Janssen

  "De kansarmoede-index bij kinderen waarvan de moeder bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit had, ligt met 33,6 procent heel wat hoger dan de 6 procent bij kinderen met een moeder van Belgische origine."Nogal logisch met zoveel méér geboortes!Man, man...graag ook de cijfers welke groep de meeste ondersteuning krijgt in de strijd tegen kinderarmoede ten koste van de andere groep.

 • rik lagrou

  Hoe kan nu vergelijk doen iemand sociaal woont 200€ voor 3slk of prive zal 600€ Armoede is meest door geen budgetbeheer -leningen -plots alleen met kinderen Of deel uitkering verplicht af staan aan !!

 • anna vandenberg

  Kansarmoede is alleen op te lossen al de ouders heropgevoed worden, geld geven heeft geen enkele zin. Leer ze fierheid, de taal voor anderstaligen, kooklessen met weinig geld kan je smakelijk maaltijden bereiden, leer hoe ze hun kinderen moeten opvoeden met een beperkt budget. Nu zijn de meest kansarmen slaaf van de schone schijn maatschappij en geven hun geld aan dure nutteloze dingen, oa gadgets van voetballers, van studio 100, dure GSM's en internet abonnementen, alcohol, enz.

 • JAN krommentak

  Ik begrijp het eigenlijk niet je komt zelf nauwelijks over de rooie maar je neemt er nog een hoop kinderen bij wetende dat je een zeer groot probleem hebt om ze te ondersteunen of op te voeden die ouders nemen het kindergeld gretig aan maar doen het op aan andere zaken dus schiet alle ondersteuning die de belastingbetaler doet zijn doel voorbij als men deze mensen niet op hun verantwoordelijkheid duid dan zal het probleem blijven bestaan hoeveel je ook ondersteund