Kandidaten lokale verkiezingen ondervraagd over ethiek

PHOTO_NEWS
Cumuleren, een mandaat niet opnemen of het al dan niet openbaar maken van inkomsten uit politieke mandaten: er zijn nogal wat punten waarop we op 14 oktober moeten beslissen of een kandidaat - los van zijn inhoudelijke punten - ook op ethisch vlak onze stem verdient. Een enquête bij de kandidaten wil de kiezers helpen bij die afweging.

Initiatiefnemer van het onderzoek is de Belgische branche van Transparancy International, een ngo die zich inzet voor transparantie en 'good governance'. Met de enquête wil Transparancy International gelijkaardige initiatieven tijdens de regionale verkiezingen van 2009 en de federale verkiezingen van 2010 verderzetten.

Ecolo het ijverigst
Op de website worden de antwoorden van de kandidaten gesorteerd op een aantal grote steden, of per partij. Prominent is ook het overzicht van welke partijen het meeste en het minste respondenten opleverden - woensdagmiddag 27 september stuurden al 48 Ecolo-kandidaten hun antwoorden in, tegenover eentje van LDD.

Nadeel van het onderzoek is dat momenteel nog maar zo'n 205 kandidaten aan Transparancy International lieten weten hoe ze denken over thema's als de strijd tegen corruptie, de cumulatie van mandaten of de financiering van verkiezingscampagnes. Zo zijn er voor elke partij wel kleinere namen te vinden, maar de grote tenoren ontbreken zo goed als allemaal.

De resultaten van het onderzoek kan u hier lezen.