Kan N-VA nog verhinderen dat Michel het migratiepact goedkeurt?

Photo News
Kan N-VA nog verhinderen dat Michel het migratiepact goedkeurt in New York? Nee, zeggen de andere partijen. Jawel, zegt N-VA, en ze zwaait met de grondwet. Maar wie heeft er nu gelijk?

Michel heeft nu wel de zegen van het parlement om naar Marrakesh te gaan, daarmee heeft hij nog geen goedkeuring van de regering om het migratiepact goed te keuren in New York. En die is wel nodig, zegt N-VA. “Buitenlands beleid is een regeringsbevoegdheid, geen bevoegdheid van het parlement”, aldus De Roover. “Er is geen beslissing in de ministerraad waarop de eerdere verklaringen van Michel gebaseerd waren.” Niet nodig, zeggen de andere regeringsbronnen. “De kabinetten hadden groen licht gegeven in de ‘CoorMulti’, een vergadering waarin het standpunt van ons land bepaald werd. De kabinetten van Jambon en Francken waren daarin vertegenwoordigd, en die afspraken zijn bindend, aldus een regeringsbron.

Wie heeft gelijk? 

Grondwetspecialisten geven aan dat De Roover een punt heeft. Maar hoe bindend zijn de beslissingen in de ‘CoorMulti’? “CoorMulti’s dienen vooral om ervoor te zorgen dat iedereen die bevoegd is geconsulteerd wordt, om een internationaal standpunt te bepalen”, zegt professor Internationaal Recht Jan Wouters (KU Leuven). “Het is een coördinatieorgaan, vaak tussen verschillende regeringen, dat de samenwerking vlotter moet doen lopen. De zaak is nu bijzonder politiek geworden en tot op het niveau van de regering getrokken, iets wat zelden gebeurt. Daarom lijkt het mij aan de regering om te beslissen hoe ze gaan stemmen.” Of ze daarbij kan terugvallen op oude CoorMulti’s? “Daar kan je over discussiëren, maar laat ons zeggen dat hier niet van de juridische spitstechnologie zal afhangen.”

Hoe dan ook: of de N-VA haar wil nu doordrijft of niet, of de regering valt of niet, en of ze uiteindelijk tot in New York strompelt: het pact van Marrakesh komt er sowieso en is niet bindend, al is er over dat laatste ook discussie. 
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger de Proft

  Het gaat al lang niet meer over de inhoud. De politieke medestanders en groen en spa zien eindelijk hun kans om zich van de N-VA te ontdoen. Daar is het hen nu om te doen. Een strategisch spel. Wanneer zal de VN eindelijk structurele maatregelen nemen om de situatie bij de wortel aan te pakken?

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Heb ik het vandaag in een andere krant goed gelezen? Reynders had reeds in oktober van het jaar in de VS de goedkeuring voor het pact gegeven, en dat zonder opdracht van de regering?What a mess!

 • Luc Van Campenhout

  Ik vrees dat NVA de nederlaag in deze absoluut is. Klaarblijkelijk is een unanieme regeringsbeslissing volgens de grondwet niet noodzakelijk. De "regering" kan dus ook een meerderheid in de regeringspartijen betekenen. Dus NVA : eat this. Staatssecretaris Franken kan als baas van de migratie in Belgie beter aanblijven en nog 6 maanden extreem op zij strepen staan. De kiezers zullen hem dan blijven belonen voor zijn "vox populi" !

 • Didi Bellens

  Hopelijk wel want premier Michel denkt alleen aan zijn toekomst niet aan die v/d Belgen

 • François Nuyts

  Als ik gisteren in Ter zake een grondwetspecialist en professor duidelijk hoor verklaren dat Michel dat niet kan gaan goedkeuren omdat dat grondwettelijk en juridisch niet kan denk ik dat nv-a het wel bij het rechte eind heeft in dit verhaal . Wat men al niet doet om een pact te gaan goedkeuren dat volgens hen niet bindend is zeg .