Kan Michel ook naar Marrakesh zonder de steun van N-VA? Ja, zeggen grondwetspecialisten

BELGA
Kan Michel het VN-migratiepact goedkeuren zonder de steun van zijn regering, maar met die van een meerderheid in het parlement? Volgens grondwetspecialist Toon Moonen wel. 

Volgens Kamerlid en grondwetspecialist Hendrik Vuye wel. Volgens hem is het wel degelijk voldoende als het parlement haar steun geeft. “Zelfs als de regering in lopende zaken is”, aldus Vuye in De Ochtend. “Want waarvoor dient lopende zaken? Om de belangen van het parlement te beschermen, die de regering niet meer kunnen controleren. Maar als de regering doet wat het parlement vraagt, is er geen probleem. Bovendien: de geldigheid van de Belgische stem, wordt beoordeeld door de Verenigde Naties. Dus als de premier van een land daar gaat stemmen, kan ik mij moeilijk inbeelden dat andere landen die stem in twijfel gaan trekken.”

Verhofstadt

Ook grondwetspecialist Toon Moonen (UGent) sluit zich daarbij aan. “In principe moet de regering inderdaad collegiaal beslissen,” aldus Moonen. “De vraag is hoe dat in de praktijk werkt. Het is er in het verleden al op neergekomen dat de partij die niet akkoord gaat met een beslissing, de regering moet verlaten.” Dat is in 2003 bijvoorbeeld gebeurd met de regering-Verhofstadt. Ecolo kon de beslissing rond de nachtvluchten op Zaventem niet ondersteunen en is toen uit de regering gestapt. Maar toen had de regering ook zonder Ecolo nog steeds een meerderheid. Als de N-VA nu de regering verlaat, dan is dat niet het geval. Maar dat wil nog niet zeggen dat daarom de regering valt. De premier kan ook gewoon nieuwe ministers aanstellen en doorgaan met een minderheidsregering. “De vraag is dan vooral hoe het parlement daarop reageert”, aldus Moonen. “Stelt iemand het vertrouwen ter discussie? Het is vandaag niet gezegd dat Michel het vertrouwen niét zou krijgen. Het zou kunnen dat de regering nog gedoogd wordt, zelfs door N-VA. Dan kan ze naar Marrakesh, terwijl de N-VA zich van het pact kan distantiëren.”

Krijgt ze het vertrouwen niet, dan komt het tot een ontslag en gaat de regering in lopende zaken. Maar of dat dan wil zeggen dat de premier niet naar Marrakesh gaat? Niet per se. “In 2011 besloot de ontslagnemende regering Leterme ook om F-16's naar Libië te sturen. Dat is normaal geen beslissing die je van een ontslagnemende regering zou verwachten, maar het was dringend en het parlement heeft dat toen toegestaan via een resolutie. Die resolutie werd toen weliswaar door iedereen gesteund.” Wat een regering in lopende zaken nu wel en niet mag beslissen, is niet altijd even duidelijk. De beslissing die vandaag genomen moet worden heeft minder gewicht in vergelijking met 2011. De VN-tekst zal sowieso worden aangenomen, of ons land haar steun nu verleent of niet.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Vandenos

  Prima, 80% van de bevolking wil dit niet dus, volgende verkiezingen zijn we van jullie af en krijgen we een meerderheid Nva - VB.

 • marc Deglin

  dus eigenlijk komt het er op neer dan ze doen wat ze willen , voor hun is het altijd juist.maar de vraag stellen : wat wil de bevolking ? als morgen de meerderheid beslist dat de mensen géén pensioen meer krijgen , is dit dat wettelijk ok ? of is het immoreel ? of is het verraad aan de bevolking.

 • Filip Desmedt

  Hoe is het in godsnaam mogelijk dat de linkse media en zogenoemde aangestelde experten steeds maar hameren om te gaan tekenen , als 80 procent van de bevolking tegen is !!! Hou een referendum , en je zal dan zien !! Indien niet hou jullie vast voor de komende verkiezingen !! Het zou wel eens kunnen dat er maar twee partijen overblijven , NVA en Vl Belang !!!!

 • Tony Vandermaelen

  En er lopen wel 10 zogenaamde grondwetsspecialisten rond die compleet het tegendeel gaan vertellen.