Ga naar de mobiele website
^ Top

Kan jij niet van je gsm blijven tijdens het rijden? Probeer deze tips

Een bericht versturen achter het stuur verhoogt het risico op een ongeval met factor 23.
BELGA Een bericht versturen achter het stuur verhoogt het risico op een ongeval met factor 23.
Jaarlijks sterven er in ons land minstens 30 personen en vallen er zeker 2.500 gewonden door het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur. Dat blijkt uit een berekening van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. Zo verhoogt een berichtje typen achter het stuur de kans op een ongeval liefst 23 keer. En toch is het voor veel bestuurders moeilijk om de smartphone links te laten liggen. Met deze tips lukt het hopelijk wel.

Zorg dat je telefoon je niet kan afleiden

Zet dus het geluid van je smartphone af en schakel meldingen uit terwijl je rijdt. Zo ben je niet afgeleid door elk binnenkomend bericht. Dit kan makkelijk door bijvoorbeeld de vliegtuigstand op je toestel op te zetten, waardoor de verbinding tijdelijk wordt onderbroken. Ook zijn er zowel voor Android als iOS verschillende apps te vinden die alle meldingen blokkeren op je telefoon terwijl je aan het rijden bent. Ook bestaan er apps, zoals de 'In-Traffic Reply' van Samsung, waarmee je een bericht kan instellen dat automatisch verstuurd wordt naar iemand die je probeert te contacteren tijdens dat je zelf achter het stuur zit.

Leg je telefoon uit het zicht

Is de drang om je smartphone te checken nog te groot? Grijp dan naar de grove middelen en zorg dat je telefoon buiten handbereik ligt tijdens je rit. Leg je toestel bijvoorbeeld in je handschoenkastje, op de achterbank of - waarom niet - zelfs in de koffer. Zo word je niet afgeleid en kom je niet in de verleiding om naar je telefoon te grijpen.

Handsfree en telefoonhouder

Wil je toch in staat zijn enkele telefoontjes te doen tijdens je rit, gebruik dan een goede headset of handsfree kit die je uiteraard vooraf al geïnstalleerd hebt. Gebruik je je smartphone ook als navigatiesysteem? Zorg dan voor een goede telefoonhouder, stel je bestemming in voor je vertrekt en zit onderweg niet te tokkelen op je scherm, want ook dat zorgt uiteraard voor afleiding en het bijhorende gevaar. Moet je toch nog een wijziging doorvoeren in je navigatie? Vraag het aan een passagier of - als je alleen bent - parkeer eerst reglementair en doe het dan.
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • At Heïst

  Wanneer wordt er eens een actie gedaan tegen fietsers met oortjes en smartphone in de hand? Als je naar hen claxonneert kijken ze plots op en draaien ze plots hun hoofd in alle richtingen omdat ze ergens vaag een geluidje horen boven keihard me muziek!

 • 't is weer van da 't is weer van da

  Ls we dan toch eerlijk moeten zijn. Ik gebruik,mijn gsm vollop in de auto,, en zelfs tablet om nieuws te lezen. Content nu!

 • R Z

  Je mag niet sturen met een gsm in de hand. Ik laat mijn stuur gewoon los als ik bel, probleem opgelost.

 • Daniel collier

  Dat zij bezig zijn met iets en tegen een boom rijden moeten zij zelf weten,spijtig dat er ook andere slachtoffers vallen.

 • Mohamed EH...

  Ik gebruik mijn gsm ALTIJD achter het stuur. Voila, een eerlijke reactie. Mensen kunnen hier toch een potje liegen.

Meld een bug