Kan dorpskern Kortenberg veiliger gemaakt worden?

Na het zware ongeval in Kortenberg, waarbij een vrachtwagen een bankkantoor heeft geramd, wil het gemeentebestuur nu met het gewest samenzitten om te bekijken hoe ze de Leuvensesteenweg veiliger kunnen maken. Die weg is een gewestweg en dus is de gemeente niet bevoegd.

De inwoners van Kortenberg zijn al langer bezorgd over de verkeersveiligheid op de Leuvensesteenweg, een belangrijke verbindingsweg tussen Leuven en Brussel die het dorp in twee stukken verdeelt. Heel wat auto’s en vrachtwagens die er passeren, moeten dus helemaal niet in Kortenberg zijn.

Zwaar vrachtverkeer

Vooral het zware vrachtverkeer zien de inwoners liever verdwijnen. En dat is volgens verkeersdeskundigen perfect mogelijk. “Men kan een verkeersreglement maken waarbij op bepaalde tijdsstippen bepaalde vormen van vervoer niet mogelijk zijn, zoals vrachtvervoer. Dat kan je doen op momenten tijdens de schooluren of wanneer er manifestaties zijn”, zegt verkeersdeskundige Johan De Mol (Universiteit Gent).

Het grootste obstakel is vooral dat het gewest en de gemeente op een lijn moeten zitten. Want gemeenten zijn vaak vragende partij, maar het is het gewest dat uiteindelijk bevoegd is voor de gewestwegen.

PHOTO NEWS

Geen remsporen

De vrachtwagen ramde vanmorgen een bankkantoor op de Leuvensesteenweg in Kortenberg. Daarbij kwam een kind van twee om het leven. Haar vader werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert intussen niet meer in kritieke toestand. Verder raakte nog één andere persoon zwaargewond. Vier anderen, onder wie de chauffeur, raakten lichtgewond.

Op de plaats van het ongeval werden geen remsporen aangetroffen. Dat doet vermoeden dat de truckchauffeur onwel werd, maar een officiële oorzaak van het ongeval is voorlopig nog niet bekend.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Vankeerberghen

  De gemeente Kortenberg doet er nochtans alles aan om het vele verkeer op de Leuvensesteenweg te houden. Zie de talrijke vergunningen nodig om in een zijstraat te kunnen (gaan leveren). De inwoners gebruiken de zebrapaden amper. Oversteken op minder dan 50 meter van een zebrapad is schering en inslag. Wil men de toevoer van goederen voor de zelfstandigen in de gemeente helemaal afsluiten ? Goe bezig

 • Rudy van Wayenberge

  @ Marina Coppens, Dit is geen speciaal transport, de vracht stak niet buiten de vrachtwagen,langs geen enkele kant, en het max toelaatbare laadvermogen is niet overschreden((+/- 18 ton waar +/-25 ton is toegelaten)

 • etienne vijverman

  lint bebouwing heeft zijn prijs .......en is zeer moeilijk op te lossen ....

 • Davy Voets

  Ze schieten weer wakker. Zoals steeds na de feiten. Hun dodaties zullen ze op tijd en stond wel aannemen.

 • Jan Van Looveren

  Ik denk ook wat Rosita Pernet zegt veel waarheid in zit. Naar waar rijden al die camions naartoe, leeg of geladen?