Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) sluit federale regering met Vlaamse minderheid niet uit

BELGA
De nieuwe Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) sluit een federale regering met een Vlaamse minderheid niet uit. Dat heeft hij gezegd in een interview met Le Soir.

 N-VA en PS - de twee grootste partijen na de verkiezingen van 26 mei - moeten elkaar ontmoeten in het kader van een snelle regeringsvorming, volgens Dewael. 

Wenselijk

De liberaal sluit daarbij de hypothese van een federale overheid zonder Vlaamse meerderheid niet uit. “Ik spreek me niet uit over de toekomst, maar ik constateer dat er bij de vorige regering, die van de Zweedse coalitie, geen meerderheid was in Wallonië, en dat er bij de regering daarvoor, van Di Rupo, geen meerderheid was aan Vlaamse kant. Het is niet wenselijk, maar we hebben er de vorige twee legislaturen wel voorbeelden van gezien”, zegt Dewael. “Een regering moet een meerderheid hebben in de Kamer, dat is de enige vereiste.”


Eén ding is wel duidelijk: voor Open Vld kan met iedereen onderhandeld worden, behalve met de extremisten. "Men moet elke coalitie met die partijen weigeren, maar ik ben altijd voorstander geweest om met hen te debatteren. Tienduizenden mensen hebben voor hen gestemd en men moet met die partijen in dialoog gaan om aan te tonen dat hun oplossingen fout zijn. Hetzelfde geldt voor de communistische partij: men moet aantonen dat wat zij voorstelt onzin is. Dat de essentie van een politiek debat", zegt Dewael.

Dewael is tegen nieuwe verkiezingen indien de regeringsvorming vast komt te zitten. "Terugkeren naar de stembussen zou de extremisten sterker maken", zegt hij. Toch denkt hij niet dat de opmars van het extremisme onomkeerbaar is. "Er is een zeer efficiënte methode, namelijk het vormen van een regering die resultaten boekt.”
154 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN luytens

  Ze hebben dan toch voor een keer de juiste analyse gemaakt en ingezien dat het bij eventuele nieuwe verkiezingen afgelopen is met hun partij . proficiat !

 • Martinne Vercoutere

  Laat ze maar verkiezen. Nu luisteren ze toch nog niet naar het volk,dus...

 • Frank Evers

  En nog een groter verlies voor de OVLD daar heeft hij angst voor en het postjesverlies natuurlijk

 • Patrick Wallaert

  Voor mij mogen er nieuwe verkiezingen komen . Ik stem dan zeker voor Vlaams Belang wat ik nu niet heb gedaan tot mijn spijt . Als dit gebeurt dan halen VB en NVA samen een meerderheid zeker weten .

 • Chris Devlaeminck

  @Gerry Cle. Wat is de maatstaf om een partij extremistisch te noemen? Voor VLD en CD&V is de enige reden om dit te doen het cordon handhaven om hun regeringsdeelname te vrijwaren. Het VB is geëvolueerd. Trouwens een nog grotere meerderheid Vlamingen heeft niet voor VLD gestemd. Wat die wijsheid van Dewael betreft. Hij is wel zo wijs om tegen nieuwe verkiezingen te zijn. Hij weet dat de kans er in zit dat de N-VA en VB dan wel aan een meerderheid geraken.