Kamervoorzitter Dewael over federale formatie: “Ik zou de handdoek nog niet in de ring gooien”

Patrick Dewael.
BELGA Patrick Dewael.
Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) vindt dat Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) hun federale informatieopdracht niet moeten stopzetten. Dat zei hij vandaag in VTM NIEUWS. Maandag brengen Vande Lanotte en Reynders opnieuw verslag uit bij de koning. 

Er waren afgelopen week al berichten dat de opdracht zou aflopen, omdat de situatie muurvast zit. Dewael hoopt dat de twee grootste partijen uit Vlaanderen en Wallonië, N-VA en PS, alsnog rond de tafel gaan zitten.

"Ik ben het staatshoofd niet, maar als de koning het toelaat, ik zou de handdoek nog niet in de ring gooien", zei Dewael. "Na de verkiezingen hebben partijen soms wat tijd nodig om te kunnen bewegen", zei de Open Vld'er. Met nieuwe verkiezingen zou volgens de Kamervoorzitter niets opgelost raken. "Het is de verdomde plicht van politieke partijen om iets te doen met de puzzel zoals de kiezer die gelegd heeft en niet van een soort vaandelvlucht te plegen". 

Dewael, die afgelopen week met een ruime meerderheid werd verkozen als tijdelijk Kamervoorzitter, wil dat het parlement nuttig werk doet in afwachting van een nieuwe regering. Wel vindt hij dat de Kamer "de teugels budgettair strak in handen moet houden". Hoewel er dit jaar geen echte begroting is - omdat er geen regeringsmeerderheid is - stemden de parlementsleden vlak voor de verkiezingen nog een pak wetsvoorstellen met een financiële impact.

Om te voorkomen dat de parlementsleden nu weer allerlei " fiscale cadeautjes" stemmen, wil Dewael dat het Rekenhof voor alle wetsvoorstellen die ingendiend worden nagaat wat die juist kosten. Hij wil ook de commissies moderniseren, zodat zaken als klimaat en migratie niet langer over drie of vier commissies verspreid worden.

Vlaamse regeringsvorming

“Bart De Wever moet als Vlaams formateur een nota op tafel leggen die ‘buvable’ of aanvaardbaar is voor zijn kandidaat-regeringspartners. Die nota moet accenten bevatten van de verschillende partijen”. 

De Wever zet dit weekend zijn zoektocht naar partners voor een nieuwe Vlaamse regering voort. De N-VA-voorzitter voert daarvoor gesprekken met verschillende partijen. Die gesprekken verlopen in grote discretie. Belga heeft wel uit goede bron vernomen dat ook sp.a zaterdag op op gesprek is geweest.

Het is vooral afwachten wat De Wever precies op tafel legt en hoe bijvoorbeeld CD&V en Open Vld zullen reageren. De Wever heeft wekenlang gesprekken gevoerd met Vlaams Belang, ook rond inhoudelijke thema’s. Vraag is dus onder meer hoe groot de ‘Vlaams Belang-stempel’ zal zijn op wat De Wever aan de andere partijen voorlegt.

Volgens Open Vld’er Patrick Dewael komt de Vlaamse formatie alvast stilaan in een “versnelling”. “We hebben aangedrongen om klare wijn te schenken (over de gesprekken met Vlaams Belang). Ik heb de indruk dat wat we gezegd hebben, toch is doorgedrongen”.

Dewael verwacht dat De Wever nu een inhoudelijke formateursnota op tafel legt. “Daarvoor moet je je eigen partij kunnen overstijgen. Als je enkel je eigen partijprogramma daarin opneemt, zal je geen partners vinden. Het veronderstelt een zeker inlevingsvermogen”. De nota moet met andere woorden ‘buvable’ of aanvaardbaar zijn voor kandidaat-regeringspartners. “Als hij die nota op tafel legt, moeten daarin accenten zitten van verschillende partijen”, klinkt het.

Op de vraag of De Wever een goede minister-president zou zijn, antwoordt Dewael dat De Wever zeker “heel veel politiek talent” heeft en zeker “alle politieke capaciteiten heeft om een goede minister-president te zijn”. “Vraag is of hij het uiteindelijk wel zelf zal doen”.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Blijf gewoon bij de realiteit, vanaeken jokke. De Zweedse coalitie op federaal niveau kan niet meer. Daar kan zelfs Dewever niets aan veranderen. Het wordt dus hoe dan ook een federale regering met een links Waalse inbreng. Met aan Vlaamse kant de N-VA als Dewever inbindt op zijn communautaire eisen. Of met aan Vlaamse kant een Vlaamse minderheid. Of met risicovolle nieuwe verkiezingen. Dewever koopt tijd om zijn gezicht wat minder te verliezen na de zoveelste bocht die hij gaat maken.

 • Wilfried Vanden Berg

  De tweede grootste graaier van OVLD gaat weer terug zijn strategie opdringen aan de kamer . Ruzie stoken en tweedracht zaaien . En het meest belangrijke , de stem van het volk volkomen negeren , en mond dood maken . Typisch OVLD en CD&V .Ze zijn doodsbang om hun riant betaalde postjes te verliezen,

 • vanaeken jokke

  Wat zijt gij een dromer Gino Denil dat gij het liefst met Elio een regering zou vormen weten we ondertussen al wel.Dat het 140 euro is dat we maandelijks betalen aan het zuiden en niet de 80 euro van over 6 jaar bent u ook vergeten Gino.Dat het steeds Vlaanderen moet zijn die moeten toegeven aan de Walen.Die het Vlaams belastinggeld door ramen en deuren gooien daar hebt u geen problemen mee zo te zien.

 • marc castermans

  Mijnheer Dewael, u bent tijdelijk parlementsvoorzitter geworden met vooral de steun van de Franstaligen en dus ben ik er zeker van dat u hen schatplichtig bent en kijk ik dus uit naar uw te verwachten windhaantjesgedrag om de PS te paaien.

 • Eric De landtsheer

  Met De Wever als 'puppet on a string' komt het dik in orde aan vlaamse kant. De democratische schijnvertoning is over en wees gerust, de puzzelstukjes vallen zoals uitgestippeld in mekaar. VB moet nog eventjes een verkiezing afwachten maar intussen kan Vlaanderen met een gerust hart nog verder uitgemolken worden. Mission (almost) accomplished....