Kamerleden moeten in herfstvakantie opdraven voor stemming over voorlopige twaalfden

De Plenaire vergadering van de Kamer vandaag.
Photo News De Plenaire vergadering van de Kamer vandaag.
De plenaire Kamer heeft de voorlopige twaalfden voor de maanden november en december vandaag nog niet kunnen goedkeuren. Omdat een amendement van de PVDA-fractie met steun van Vlaams Belang groen licht kreeg, moet de stemming worden uitgesteld tot volgende week donderdag, midden in de herfstvakantie.

 Sinds de val van de regering eind vorig jaar kan het parlement geen volwaardige begroting meer goedkeuren. De noodbegroting - of de voorlopige twaalfden in het jargon - is daar het gevolg van. Elke maand mag nu niet meer worden uitgegeven dan een twaalfde van de laatst goedgekeurde begroting, al is er wel ruimte voor gemotiveerde uitzonderingen.

De Kamer zou normaal gezien vandaag het licht op groen zetten voor de maanden november en december, in navolging van de Kamercommissie, maar dat lukte uiteindelijk niet. Na het debat werd een amendement over extra middelen voor de aanwerving van verpleegkundigen van de PVDA goedgekeurd. Dat gebeurde met steun van Ecolo-Groen, sp.a en PS, maar ook van Vlaams Belang. Tot ongenoegen van onder meer N-VA. "Geen sociaal-economisch cordon sanitair voor linkerzijde", zegt fractieleider Peter De Roover op Twitter. Volgens de regels kan nu pas na vijf dagen over het hele voorstel gestemd worden. 

De Kamerleden nemen normaal gezien een weekje herfstvakantie, maar de maand november zou dan al begonnen zijn. Om te vermijden dat de federale overheid de eerste week van november geen betalingen meer kan doen is de stemming over de voorlopige twaalfden verplaatst naar volgende week donderdag, besliste de conferentie van voorzitters na een schorsing van de zitting. De parlementsleden komen volgende week donderdag dus toch naar Brussel voor een plenaire vergadering. 
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Battheu

  Waarom moeten die een herfstvakantie hebben. Ze doen nu al niks dat op iets trekt. Graaiers dat zijn ze !

 • guido vermeyen

  Ze zeggen dat ze ook (hard) werken tijdens hun vakantie(s)...dan hebben ze tijd om uit te rekenen hoeveel munt ze nog kunnen uitslaan uit hun "job"....en de ontslagpremie berekenen, en hoeveel broeken ze nog gaan verslijten op die banken....allemaal tijdrovend werk...

 • Kelly Verlinden

  Wat herfstvakantie, waarom krijgen die herfstvakantie? Zijn dat nog schoolgaande mensen? Die hebben nog nooit een dag in hun leven gewerkt dus stop ook met dat woord te gebruiken.

 • Peter Janssen

  Werken nondedju, net als elke burger! Niks herfstvakantie bovenop hun gelanterfant van die corrupte praatbarak die ons enkel kan pesten,verarmen en nieuwe,bodemloze putten graven waar ons zuurverdiende belastinggeld in verdwijnt!Niks presteren? Dan ook NIET betalen!

 • RONNY DE PETTER

  De sukkelaars toch, ze moeten gaan werken tijdens hun verlof voor en armen loon .man, man.