Kamerdebat Leterme I: oppositie schiet met scherp

UNKNOWN

De Kamer stemt vanavond over het vertrouwen in Leterme I. Ondertussen is het debat van start gegaan. CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten verdedigde het regeerakkoord. "Onze verkiezingsbeloftes zijn erin opgenomen", beweert hij.

Volgens Vlaams Belang heeft CD&V alle geloofwaardigheid verloren. Jean-Marc Nollet van Ecolo had het over "de grootste flou artistique uit de politieke geschiedenis".

Annemans
Vlaams Belang-fractieleider Gerolf Annemans mocht als leider van de grootste oppositiepartij de spits afbijten. Hij haalde vooral uit naar de Vlaamse christendemocraten, die volgens hem alle geloofwaardigheid kwijt zijn. Brusel-Halle-Vilvoorde is niet gesplitst en er komt geen grote staatshervorming. "CD&V is er niet voor Vlaanderen, het is België, België, België", luidde het. Annemans vroeg premier Leterme er tijdig mee op te houden.


Verdediging
Servais Verherstraeten verdedigde het regeerakkoord fel. "Het is goed dat we terugkeren naar normale politieke verhoudingen. Deze regering moet de kans krijgen, maar moet het ook verdienen, elke dag", stelde hij.

Ingangsexamen
De CD&V'er wees de kritiek van de hand over een gebrek aan cijfers in het regeerakkoord. Dat is met regeerakkoorden nooit het geval, wierp hij op. "Eerst verdienen en dan uitgeven", klonk het. Bovendien heeft deze regering met het akkoord over de begroting 2008 al een ingangsexamen afgelegd. Daarin zitten sociale en fiscale maatregelen én een begrotingsevenwicht.


Engagementen
Verherstraeten argumenteerde ook dat de verkiezingsbeloftes van zijn partij - over het sociaal-economische, het maatschappelijke en het communautaire - in het regeerakkoord zijn opgenomen. Het communautair immobilisme is doorbroken en er zijn belangrijke engagementen voor een tweede pakket. "De lat ligt hoog voor heel onze fractie. Omwille van alle engagementen zullen wij het vertrouwen geven. Als er half juli een akkoord is met de noodzakelijke overheveling van sociaal-economische hefbomen, pas dan zullen we het vertrouwen behouden. Maar we zullen er alles aan doen om te slagen", besloot hij.


Flou artistique
Ecolo-fractieleider Jean-Marc Nollet haalde scherp uit naar Leterme I. Alle dossiers worden vooruit geschoven, alle belangrijke kwesties worden uit de weg gegaan. "Het cdH kan zich voor 90 procent terugvinden in het akkoord, de PS voor 95 procent en de MR wellicht voor de volle 100 procent. Dat het geheel dan vaag is, is nogal logisch. Dit de grootste flou artistique uit de politieke geschiedenis", dixit Nollet.

Consultants, studiebureaus en universiteiten
Volgens de groene fractieleider hebben vooral consultants, studiebureaus en universiteiten iets aan het regeerakkoord. Er zullen immers 4 rapporten, 10 studies en 17 evaluaties worden gemaakt. Opvallendst is voor hem de beslissing om over de kernuitstap nog maar eens een studie te vragen. Nollet had een tiental rapporten van de drie voorbije jaren bij zich over de kwestie, samen goed voor een pakket van ongeveer 30 centimeter hoog.


Tot slot hekelde de Ecolo'er het gebrek aan milieumaatregelen in het regeerakkoord. Er ontspon zich ook een discussie met PS-voorzitter Elio Di Rupo over het sociaal karakter ervan. (belga/lb)

De Kamer stemt vanavond over het vertrouwen in Leterme I.
UNKNOWN De Kamer stemt vanavond over het vertrouwen in Leterme I.