Kamercommissie zet licht op groen voor verbod op plastic zakjes voor eenmalig gebruik

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
De Kamercommissie Klimaat heeft woensdag een verbod op wegwerpplastic en plastic zakjes voor eenmalig gebruik goedgekeurd. Een wetsvoorstel van de PS kreeg de steun van sp.a, Ecolo-Groen, PVDA en MR. Alvorens het definitief groen licht kan krijgen in de plenaire Kamer, moet de tekst eerst het fiat krijgen van Europa.

Europa besliste in 2018 een reeks kunststofproducten voor eenmalig gebruik te verbieden. "Met dit voorstel dat verder gaat dan de Europese richtlijn, willen we ons land in de Europese kopgroep in de strijd tegen plastic voor eenmalig gebruik plaatsen", zegt Malik Ben Achour (PS), die mee de pen vasthield. "De tekst is evenwichtig en pragmatisch: hij verbiedt niet alle plastic en moedigt het gebruik van alternatieven aan."

Ook Barbara Creemers (Ecolo-Groen) reageert tevreden. "Met dit voorstel bestrijden we zwerfafval en onnodig plastic en zetten we een belangrijke stap richting circulaire en zero waste-samenleving", luidt het. Ze merkt op dat er in Wallonië en Brussel al geen plastic zakjes meer gebruikt mogen worden. "De tijd is rijp om de verkoop van plastic zakjes in heel België te verbieden. Hierop zijn er uiteraard een paar uitzonderingen, zoals de zakken voor vuilnisophaling en plastic zakjes voor medisch gebruik. Toch is dit een mooie doorbraak. Want zowel supermarkten als consumenten tonen aan dat we perfect zonder die plastic zakjes voor eenmalig gebruik kunnen."

Het groene parlementslid onderstreept het gevaar van plastic in het milieu. "Heel veel mensen zijn zich bewust van de impact van wegwerpplastic. Met dit initiatief maken we nu een structureel verschil en wordt de verantwoordelijkheid niet alleen bij de consument gelegd", besluit Creemers.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Alain Denis

  Voor mijn vuilnis gebruik ik volledig afbreekbare zakjes dus weg met die vervuilende plastiek zakjes! Laten we hopen dat ze ook snel statiegeld invoeren voor kannen en alle soorten flessen om zwerfvuil te bestrijden.

 • Geert Moreels

  Hypocrisie ten top. Ik herbruikte die zakjes voor in mijn afvalemmertjes; nu moet ik plastiek zakjes gaan kopen voor hetzelfde doeleinde. Wat is dan de winst voor het milieu? Men blijft toch plastiek zakken produceren.

 • Hilde Peeters

  Nu er steeds minder zakjes zijn moeten er meer vuilnis zakjes gekocht worden. Daar kregen die zakjes meestal een tweede leven voor.

 • robert van puyenbroeck

  Straks komen ze zagen dat we teveel bomen kappen om een voorraad papier zakjes aan te leggen maar ja, ze moeten iets doen om hun dag te vullen in de Kamer.

 • Corry Van Bogaert

  In Italië geven ze volledig afbreekbare zakjes voor groenten en fruit , kunnen ze dat hier niet ?