Kamercommissie sluit "kaasroute" voor schenkingen

Inleidingsbeeld
ANP Inleidingsbeeld
De Kamercommissie Financiën heeft dinsdag het voorstel van CD&V en Groen goedgekeurd dat de zogenaamde fiscale "kaasroute" moet sluiten. De "kaasroute" verwijst naar de mogelijkheid die vandaag bestaat om schenkingsrechten te ontwijken door schenkingen van roerende goederen te laten verlijden door Nederlandse notarissen. Op die manier worden notariële akten niet geregistreerd in België en blijven de giften vrij van schenkingsrechten.

Momenteel moeten enkel de overdrachten van onroerende goederen door buitenlandse notarissen geregistreerd worden in België. Het voorstel maakt de registratie ook voor de schenking van roerende goederen verplicht. 

Richting fiscale rechtvaardigheid

Heel wat Nederlandse notarissen, consultants en vermogensplanners maken bij Belgen reclame over de mogelijkheid om schenkingen van roerende goederen in Nederland te laten verlijden. Zo kunnen zij spaargeld, aandelen en obligaties zonder belasting aan hun kinderen schenken en er het vruchtgebruik over behouden. Met dit wetsvoorstel wordt nu een einde gesteld aan dit type van constructies.

Het voorstel kreeg in de Kamercommissie een brede steun. Enkel N-VA en MR onthielden zich. De inwerkingtreding van het wetsvoorstel is vastgelegd op 1 december 2020.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marleen Desmet

  helemaal akkoord, erfenis rechten zouden niet mogen bestaan. Waarom wordt hier niet tegen geprotesteerd? We aanvaarden dit zomaar?

 • Kristine Delacourt

  Als zoveel mensen de kaasroute kiezen dan is het omdat er een diep gevoel van onrechtvaardigheid heerst rond de huidige erfbelasting. 27% is te veel, nadat iedereen al een heel leven op alles te veel belastingen betaald heeft. Het zou beter zijn om alle belastingen te verminderen tot pakweg 25%, zodat de mensen zelf een vermogen kunnen opbouwen en niet voor hun pensioen van erfenissen moeten afhangen.

 • Gino Vandenheede

  Erfenisrechten zou niet mogen bestaan, je hebt er al mega veel belastingen op betaald. En als je kinderen of kleinkinderen de erfenis krijgen, kunnen ze het goed gebruiken.

 • Filip Vanlaeken

  Hoeveel keer moet iemand belastingen betalen op zijn spaarcentan ? Ondertussen betalen grote multinationals geen cent. Echt een achterbakse streek van Cd&v om weer chter de brave werkende burger te gaan.

 • Gerry Cle

  Goed dat dergelijke bedriegelijke praktijken zullen stoppen. Tegelijk kunnen we zien welke partijen de fiscale achterpoortjes willen openlaten.