Kamercommissie keurt versoepeling abortuswet goed, CD&V vraagt tweede lezing

CD&V wil bij eventuele regeringsvorming “bindende afspraken” over gevoelige materies

Els Van Hoof (CD&V) en Servais Verherstraeten (CD&V) tijdens Kamercommissie Justitie
Photo News Els Van Hoof (CD&V) en Servais Verherstraeten (CD&V) tijdens Kamercommissie Justitie
De Kamercommissie Justitie heeft een versoepeling van de abortuswet goedgekeurd. CD&V, samen met N-VA en Vlaams Belang tegenstander van de wijziging, vroeg echter een tweede lezing, zodat de commissie de tekst pas over enkele weken volledig kan goedkeuren. Pas daarna kan het voorstel voor groen licht naar de plenaire Kamer.

Socialisten, liberalen, groenen, DéFI en de PVDA pleiten al langer voor een versoepeling van de wetgeving. Ze werkten een gezamenlijke tekst uit waardoor abortus voortaan mogelijk zou worden tot achttien weken na de bevruchting, in plaats van twaalf weken vandaag. De ruimere termijn moet een oplossing bieden aan honderden vrouwen die nu na de twaalfde week abortus willen plegen - omdat ze pas dan merken dat ze zwanger zijn of te weinig informatie hebben over abortus - en daarvoor noodgedwongen naar Nederland of Engeland moeten uitwijken.

“Haastwerk”

Daarnaast zou de verplichte bedenktijd worden teruggeschroefd van zes dagen naar 48 uur. Abortus zou ook uit de strafwet verdwijnen en als een loutere medische handeling beschouwd worden. CD&V, N-VA en Vlaams Belang zijn tegen de voorgestelde versoepeling. "Haastwerk", "onvoldoende onderbouwd", en "profilering", luidt hun oordeel. "Men heeft lopende zaken misbruikt om aan dadendrang, profilering te doen die ongepast is", zei Els Van Hoof (CD&V). "Dit voorstel beantwoordt niet aan reële noden en is onzorgvuldig".

Na de goedkeuring van de verschillende artikels en net voor de eindstemming vroeg CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten een tweede lezing. Hij betreurde dat CD&V nooit betrokken was bij de voorstellen rond abortus en merkte op dat CD&V bij een eventuele regeringsvorming "bindende afspraken" wil over gevoelige materies. "Wil je een stabiele meerderheid vormen in dit land, dan moet iedereen die daaraan mee doet een volwaardige partner zijn".
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK BAETEN

  Een termijn van 12 weken is al duidelijk het goedkeuren van moord want op die leeftijd gaat het uiterlijk al helemaal om een klein kindje. Als je eenmaal zoiets legaliseert, dan kan je inderdaad de grens eenvoudigweg verder leggen. Het gaat ook al lang niet meer om extreme situaties zoals een zwaar misvormde foetus. Men erkent de menswaardigheid van de foetus niet en dan spreekt men over een vruchtje, een stukje vlees, een klompje cellen … maar dat is een leugen.

 • Karen Meijers

  Philippe Dusablon Je bent ook baas over eigen buik om geen kind te verwekken met alle voorbehoedsmiddelen heden ten dage. 12 weken was al lang genoeg! Menselijkheid is ver zoek. Maar je mag dan niet op leeftijd zelf beslissen voor euthanasie? Wat een grap!!

 • philippe dusablon

  baas in eigen buik, daar heeft een buitenstaander niks mee te maken.

 • Peter Hegge

  En dit is dus Het voorbeeld dat de nationale en regionale politici elkaar niets gunnen. Zelfs het leven niet. Maar ook niets aan de mensen die op leeftijd willen sterven.

 • Fons Casteels

  Wanneer een partij zo openlijk beledigd en bedrogen wordt zoals de VLD en de MR nu doen met de CD&V, dan moet die partij de eer aan zichzelf houden en opstappen. Zoals de NVA heeft gedaan, toen haar coalitiepartners het Marrakechpact hebben goedgekeurd. Ontslag nemen uit zelfrespect: de laatste keer dat dit gebeurde bij de CD&V, was toen Leo Tindemans de grondwet geen vodje papier noemde.