Kamer zet licht op groen voor 500 euro onbelast bijklussen per maand

BELGA
Wie minstens vier vijfde werkt, zelfstandige of gepensioneerd is, kan binnenkort tot 500 euro per maand onbelast bijverdienen. De Kamer heeft meerderheid tegen oppositie de wet goedgekeurd die dat mogelijk maakt. Het moet gaan om verenigingswerk, occasionele diensten van burger aan burger of activiteiten in de deeleconomie.

Het onbelast bijklussen is een maatregel die, op aandringen van Open Vld, was afgesproken in het Zomerakkoord dat de regering-Michel vorig jaar sloot. De Kamer keurt de wet nu pas goed omdat die lange tijd geblokkeerd was door een belangenconflict, ingeroepen door het parlement van de Franstalige Brusselaars. Aan Franstalige zijde wordt gevreesd voor een negatieve impact op de non-profitsector.

De wet zal binnenkort al worden bijgestuurd. Zo zal wie actief is voor een jeugdbeweging of een speelpleinwerking niet onder de regelgeving vallen. Klusjes in de zorgsector moeten aan de kwaliteitseisen voldoen die de deelstaten opleggen. Zelfstandigen mogen niet bijklussen in het verlengde van hun gewone activiteiten.

Het bedrag zal beperkt zijn tot 6.000 euro per jaar. De maandelijkse limiet is 500 euro. Voor seizoensgebonden activiteiten, zoals sportleraars of trainers, is er een uitzondering voorzien. Zij mogen tot 1.000 euro per maand bijverdienen, maar ook voor hen blijft het jaarplafond op 6.000 euro.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna Vandenberg

  Veel mensen klussen nu al voor 500 euro bij, het zijn vooral mensen die een centje willen verdienen om zich ook iets extra te veroorloven. De kleine zelfstandig zal geen werk verliezen als hij goed werk levert en geen woekerprijzen vraagt.

 • Bruggeman Dré

  Nog een verlaging van de inkomsten voor sociale zekerheid ...

 • walter boelen

  ik verdien als invalide 400 € per maand bij in een poets bedrijf en moet wel belastingen betalen discriminatie vind ik dat

 • raf peeters

  Het systeem 4/5 werken was aanvankelijk gedacht voor mensen die wat meer tijd wilden doorbrengen bij gezin ,nu gaan er tal van mensen zijn en ik zou het ook doen 4/5 gaan aanvragen om de 5 de dag onbelast die 500€ bij te verdienen ,op einde van de rit heb je een pak meer verdiend en minder belastingen betaald en niet alleen dat ,het tijdstip van bijverdienen is willekeurig en gaat alleen zwartwerk nog meer stimuleren,maatregel op niks.

 • Wilfried Vanden Berg

  Dat is toch normaal. Ze hebben zelf meerdere bij jobjes om nog meer te kunnen graaien . Ondanks het feit dat sommigen aan miljoenen aan opbrengst eigendommen hebben.