Kamer wil regeerverklaring en vertrouwensstemming, premier Michel weigert voorlopig

Premier Charles Michel.
BELGA Premier Charles Michel.
Op vraag van de oppositie kwam premier Charles Michel vanmiddag naar de plenaire vergadering van de Kamer. Daar kregen parlementsleden de kans om hem vragen te stellen over de nieuwe samenstelling van de federale regering, nu N-VA er geen deel meer van uit maakt. 

Omdat N-VA afgelopen weekend uit de federale regering stapte, moet premier Charles Michel (MR) verder met een minderheidsregering. Dat werpt heel wat vragen op. Daarom kwam Michel speciaal een dag vroeger naar de plenaire vergadering dan gebruikelijk is. De centrale vraag: komt het volgende week tot een vertrouwensstemming over de nieuw samengestelde ploeg?

Premier Michel kaatste de bal vanmiddag terug naar de oppositie. “Wie vervroegde verkiezingen wil, moet een motie van wantrouwen indienen”, zo wees hij de oppositie op zijn “verantwoordelijkheid”. Sp.a en Groen dienden daarop een motie in om de premier uiterlijk tegen dinsdag om een regeerverklaring en een vertrouwensstemming te vragen. Die motie werd goedgekeurd, N-VA gaf de doorslaggevende stem. 

Of de premier dinsdag effectief met een regeringsverklaring naar de Kamer gaat, is nog niet duidelijk. De ordemotie is niet afdwingbaar en Michel lijkt niet van plan er op in te gaan. Omdat de regering slechts een derde van de zetels achter zich heeft, zou het zo’n stemming wellicht niet overleven.
102 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • cedric van nyevelt

  Marrakesh-regering vertegenwoordigt amper 1 op 3 personen? ok dan , nva vertegenwoordigt ook maar 1 op 3 vlamingen , en hun wil zou dan wet moeten zijn ?kampioenen in demagogie , ja

 • Jeppe Verheyden

  Belgie is geen democratie meer. De wil van enkelingen = wet. Organiseer eens een referendum.

 • raymond van der craen

  De N-VA is al vertrokken, nu de rest van die graaiers nog. Wat ik het belangrijkste vind is het economische luik. Vinden jullie het normaal dat wij ophet einde van de maand moeten krasselen om de eindjes aan mekaar te knopen, nogtans werken wij beiden in een onderbetaalde hamburgerjob en hebben twee kinderen die hoger onderwijs volgen. Zowel de omkosten voor het openbaar vervoer als de inschrijfkosten zijn gestegen en worden te duur voor ons!

 • Luc Lepoudre

  Wij willen wel Michel II direct weg en zo rap mogelijk verkiezingen voor o n z e mening, van de burger, over deze Marakesch-regering.

 • maxime horemans

  @Nancy doe aub eens uw ogen open! de bevolking staat helemaal niet achter michelleke de Vlaming is hem liever kwijt dan rijk. De vlamingen die voor nva hebben gekozen in 2014 zijn helaas een verloren stem geworden. ten 2de michelleke heeft zijn eigen regering verkocht aan links na dat ze nva eruit hebben gegooid .