Kamer wil discriminatie in fiscale behandeling aanvullend pensioen wegwerken

Het voorstel werd ingediend door Kamerlid Sonja Becq (CD&V).
belga Het voorstel werd ingediend door Kamerlid Sonja Becq (CD&V).
De Kamercommissie Financiën heeft vandaag een wetsvoorstel goedgekeurd dat een discriminatie wegwerkt in de fiscale behandeling van het aanvullend pensioen. Mensen met een volledige loopbaan die voor hun 65 jaar stoppen met werken, zullen binnenkort niet langer hogere belastingen moeten betalen op hun aanvullend pensioen. 

Wie zijn aanvullend pensioen opneemt op 65 jaar, betaalt daarop 10 procent belastingen. Wie dat vroeger doet dan de wettelijke pensioenleeftijd, betaalt nu een hoger belastingtarief.

"Op die manier wil de overheid mensen stimuleren om langer aan het werk te blijven, een principe dat we ten volle steunen", zegt Sonja Becq (CD&V), die het wetsvoorstel indiende. "Alleen heeft de wetgever enkel rekening gehouden met de pensioenleeftijd en niet met de lengte van iemands loopbaan. Je kan immers ook op pensioen met een volledige loopbaan van 45 gewerkte jaren vooraleer je 65 jaar bent. Wie op zijn of haar 18 jaar de arbeidsmarkt betrad, kan dus vóór de leeftijd van 65 jaar op pensioen met volledige opbouw van rechten. Dat betekent dat je ondanks het bereiken van een volledige loopbaan toch aan een hoger percentage belast wordt op het aanvullend pensioen. Dit hogere percentage staat vastgesteld op 16,5 % voor iemand die op 62 jaar op pensioen gaat. Dat is een aanzienlijke slok op de borrel", zegt Becq.

Het wetsvoorstel, dat nog door de plenaire Kamer moet, zal ervoor zorgen dat ook mensen met een volledige loopbaan van 45 jaar aan het tarief van 10% worden belast.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • patrick morel

  De olifant in de kamer zien ze niet, de gigantische discriminatie tussen ambtenarenpensioenen en de rest. Van het pensioen van politici ga ik maar zwijgen, dat is een win for life, meer zelfs. Wat ze nu doen is show verkopen, we zijn dat gewoon.

 • Roger Deprez

  Zou het niet eens tijd worden dat ze een ander pensioen stelsel uitwerken waar geen discriminatie meer bij te pas komt zoals in Nederland.

 • Angela Haegeman

  Het pensioen dat wij ontvangen is wraakroepend in deze tijd, mits ook na al die jaren die wij gewerkt hebben ook bijgedragen hebben voor ons pensioen. En als je dan op pensioen bent moet je dan nogmaals belasting daarop betalen schandalig en onmenselijk noem ik dat

 • SAM Bedfort

  Ze zouden beter hun eigen belastingontduiking, en/of -ontwijking aanpakken.

 • Hugo VAN HAEVRE

  Waar halen ze die bedragen toch belastingen op pension 10% dan zou ik meer dan 70.000 pension moeten hebben haal nog geen derde van dat bedrag