Kamer verwerpt herziening Grondwet die Klimaatwet mogelijk moest maken

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
De plenaire Kamer heeft vannacht zoals verwacht de herziening van Grondwetsartikel 7bis niet goedgekeurd. Dat voorstel moest in de volgende legislatuur een bijzondere Klimaatwet mogelijk maken. Voor de goedkeuring was een tweederdemeerderheid nodig, en die was er niet: enkel de MR stemde met de linkse oppositie mee.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

76 Kamerleden stemden voor het wetsvoorstel, 66 tegen. De partijen Groen/Ecolo, sp.a, PS, cdH, DéFI, PTB en MR kwamen daarmee niet aan de vereiste tweederdemeerderheid door de tegenstemmen van N-VA, CD&V en Open Vld.

Federaal fractieleider van Groen en Ecolo Kristof Calvo reageerde na de stemming ontgoocheld en sprak over een gemiste kans. “Het is doodjammer, want er is een ongelofelijk draagvlak”, zei hij aan de VRT. “Maar dit is geen eindpunt: deze wet kómt er en daar gaan we nu verder aan werken.”

Dinsdag haalde het voorstel het wel nog in de bevoegde Kamercommissie, maar toen was er enkel een gewone meerderheid nodig. 

De tekst die toen groen licht kreeg maar vandaag werd verworpen, zou een paragraaf hebben toegevoegd aan artikel 7bis van de Grondwet. Die paragraaf had dan moeten voorschrijven dat overheden “samenwerken aan een doeltreffend klimaatbeleid overeenkomstig de doelstellingen, beginselen en modaliteiten die vastgesteld zijn in een bijzondere wet” - de klimaatwet dus. Die zou dan nadien via een bijzondere wet nog moeten ingevoerd worden.

Toch hoeft de discussie niet helemaal achter de rug te zijn. Het is niet uitgesloten dat nog een poging wordt gedaan om de piste van het verplicht samenwerkingsakkoord te bewandelen. Daarvoor bestaat bij de zogenaamde ‘Zweedse’ partijen meer animo, al wordt die door de voorstanders van de ‘piste-7bis’ dan weer als een fossiel uit het verleden afgedaan.

De klimaatactivisten die hebben deelgenomen aan Occupy the Climate verlieten dinsdagnamiddag na de stemming in de commissie al het ‘klimaatdorp’ op het Troonplein. De burgerlijk ongehoorzame klimaatactie van de aanhangers van de Klimaatcoalitie begon zondagavond om 18 uur met een bezetting van de Wetstraat. Na een nacht doorgebracht te hebben op die Wetstraat trokken de klimaatactivisten maandagochtend naar het Troonplein om er hun “vrijheid” terug te winnen en zoveel mogelijk mensen aan te trekken.
217 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guus Marivoet

  Niks gemiste kans, nu kan men eigenlijk stoppen met symboolpolitiek en werken aan echte oplossingen. Een goede zaak is het voor het klimaat , het niet aanpassen van de grondwet. Al stond Michel weeral aan de verkeerde kant van de geschiedenis, iets waar Walen al eens vaker last van schijnen te hebben.

 • eric maier

  Valvo is geen realist, maar een dromer die naast de realiteit staat. Als ze het klimaat willen verbeteren, dan zal men paradoxaal nieuwe kerncentrales moeten bouwen met de huidige technologie. Daarmee herwerk je ook nog eens 90-95% van oud kernafval en blijft er een beetje over. Ook zal dat de bruinkool, gas brandstof naar beneden halen. En deze investering het Belgisch geld in Belgsiche zakken houden ipv naar Suez Frankrijk. In totaliteit een verbetering voor klimaat en millieu.

 • José verdonck

  Geen vrachtwagens meer door belgië laten rijden en vliegtuigen aan de grond houden en we hebben zuivere lucht en geen voedsel meer in de schappen.

 • Conrad Croonen

  Wanneer we met zen allen beslissen om te blijven rijden met de auto die we hebben ,beter nog geen auto te hebben,te wonen in het huis dat er is ,dezelfde kleren blijven dragen tot ze uiteenvallen ,geen tv ,pc,radio en allerlei elektronica meer gebruiken, alsook elektrische fietsen ! Zelf onze groenten telen en terug te leven van de jacht en de visvangst ,intussen geen kinderen meer bijmaken ,nergens naartoe gaan en wachten op het einde, dan zal het wel terug beteren!

 • Fabrice Braccio

  Draagvlak??? Toch niet bij de mensen die ik spreek hoor.De meesten zijn wel boos dat de "slimme meter" wordt opgesolfert aan de gewone burger en dat dit handenvol geld gaat kosten.Zonnepanelen gaan verdwijnen door de hebzucht van de grote bedrijven en de kleine man die die kosten moet dragen.Daar zou Groen beter iets aan doen.