Kamer stemt resolutie over afbouw kernwapens weg

Archiefbeeld. Twee F-16-gevechtsvliegtuigen op de basis Kleine Brogel.
BELGA Archiefbeeld. Twee F-16-gevechtsvliegtuigen op de basis Kleine Brogel.
De plenaire Kamer heeft donderdag de resolutie weggestemd waarin werd gevraagd de kernwapens uit ons land te verwijderen en het internationaal verbodsverdrag op kernwapens, dat dateert van juli 2017, te ondertekenen. De tegenstanders van de tekst benadrukten dat het geen zin heeft om zo'n stap unilateraal te zetten.

De discussie rond de aanwezigheid van kernwapens in ons land woedt al jaren. Het is een publiek geheim dat er kernwapens van het Amerikaanse leger op de basis van Kleine Brogel in Limburg zouden liggen, maar de regering heeft dat nog nooit bevestigd of ontkend. De vervanging van de F-16-gevechtsvliegtuigen van het Belgische leger door Amerikaanse F-35's heeft het debat opnieuw aangezwengeld. Op termijn zal dat nieuwe toestel ook een nucleair wapen kunnen dragen. Concreet gaat het om een B61 model 12, oftewel de nieuwste versie van de B61′s die op Kleine Brogel zouden liggen.

De Kamercommissie Buitenlandse Zaken keurde voor het kerstreces al een resolutie goed over de afbouw van de kernwapens. Dat gebeurde in afwezigheid van twee liberale Kamerleden, al ging het toen al over een afgezwakte tekst. In de plenaire Kamer werd donderdag het debat nog eens dunnetjes overgedaan. De liberalen probeerden nog amendementen goedgekeurd te krijgen, waardoor zou worden gepleit voor een afbouw in een multilateraal kader. Daardoor zou de tekst in lijn liggen met een resolutie die al in 2015 groen licht kreeg.

Maar bij de stemming kreeg geen enkel amendement een meerderheid. De resolutie zelf werd weggestemd met 66 stemmen voor van socialisten, groenen, cdH, PVDA en DéFI. Er waren 74 tegenstemmen van N-VA, CD&V, Vlaams Belang en de liberalen.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Valckx

  Linkse dromers Stefan, ik droom dan inderdaad wel liever van mijn kinderen niet naar school te moeten sturen met wapens zoals in het Trump land van freedom, maar ja, mijn geweten is dan ook zuiver, ik sta aan de juiste kant van de geschiedenis tot spijt van wie het benijdt !

 • Paul De Mol

  Een gemiste kans voor de Vlaamse rechterzijde. Die Amerikaanse kernwapens in ons land brengen geen enkele extra veiligheid mee, integendeel. En diezelfde partijen gaan dan waarschijnlijk wel protesteren als andere landen (die het wel nodig hebben) proberen kernwapens te verkrijgen.

 • Michel Van Limbergen

  Linkse dromers? Ik ben helemaal niet links maar zeker geen horigen van de VS! Het is niet hier dat het slagveld van een nucleaire oorlog uitgevochten moet worden!

 • Edmond Dillien

  Ik heb mijn legerdienst gedaan in Dellbruck Duitsland en in onze kazerne was een detachement v/h Amerikaanse leger en achter de kazerne stond een immense zendmast, dus ze zitten/ zaten niet alleen in Kleine Brogel, stop met zagen hierover het is een afschrikkingsmiddel en niemand, zelfs de meerderheid van de protesterende politici, weet zelfs of er wel of niet bommen zijn, het kan goed zijn dat het hetzelfde is als in Dellbruck.

 • Toon Van Kerckhove

  Dank de Amerikanen op uw blote knieën voor die basis. Hoeveel mensen werken er, direct of indirect? Denk daar maar eens goed over na. Of krijgen die mensen dan allemaal werk in een fabriek dat "Geitenwollensokken" gaat breien? Die eerste fabriek moet nog gebouwd worden. Misschien iets voor Calvo? Vooruit Calvo: hand aan de ploeg! Wat zegt u Calvo? Neen dus, gewoon blijven toeteren. Dank u wel.