Kamer stemt administratieve aanhouding van 72 uur voor terrorisme weg

Photo News
De plenaire Kamer heeft de verlenging van de administratieve aanhouding tot 72 uur in geval van terrorisme weggestemd. Het wetsvoorstel kreeg 97 stemmen voor en 52 stemmen tegen. Dat is onvoldoende voor de tweederdemeerderheid die nodig was voor een grondwetswijziging. Premier Charles Michel nodigt als reactie de meerderheid uitom morgen een voorstel tot uitbreiding van de voorlopige hechtenis tot 48 uur in te dienen.

De verlenging was één van de maatregelen die premier Charles Michel naar voren had geschoven na de aanslagen in Parijs van 13 november 2015. Op tafel lag een voorstel om de administratieve aanhouding te verlengen van 24 naar 48 uur voor alle misdrijven, met een mogelijkheid om tot 72 uur te gaan in geval van terrorisme.

Oppositie voltallig
Om dat in te voeren, was echter een tweederdemeerderheid nodig. En het was duidelijk dat de meerderheid (N-VA, CD&V, MR en Open Vld) geen 100 van de 150 Kamerleden achter de tekst zou krijgen, ondanks de steun van het cdH, Vlaams Belang, Vuye & Wouters en PP. Daarom moest ze rekenen op veel afwezigheden bij de rest van de oppositie (PS, sp.a, Ecolo-Groen, PVDA en DéFI), maar die was voltallig naar het halfrond afgezakt. Ook het hoogzwangere PS-Kamerlid Nawal Ben Hamou tekende present.

Tijdens het debat in de plenaire vergadering herhaalde elke fractie haar standpunt. Daaruit bleek dat de oppositie zich in grote lijnen wel kon vinden in een verlenging tot 48 uur, weliswaar met verschillende visies over de rol die voor de onderzoeksrechter is weggelegd. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukte het restrictieve karakter van de wijziging. De 72 uur kan enkel voor terrorisme. "Er is geen afwijking mogelijk", aldus Geens.

Opvallend was dat Carina Van Cauter namens Open Vld toegaf "met lood in de schoenen" te stemmen. "Het is niet van ganser harte, maar het is ook niet van ganser harte dat we staatsvernielende misdrijven zien gebeuren", stelde de liberale politica.

De aard van het misdrijf verantwoordt voor Van Cauter met andere woorden een verlenging tot 72 uur. Ze merkte ook op dat de voorbije jaren tientallen mensen in terreurdossiers pas door de raadkamer in vrijheid werden gesteld. "Dat tekent de persoon in kwestie". Daarom is het misschien beter dat door de langere termijn kan worden aangetoond dat iemand niets met de zaak te maken heeft en met een blanco blad de politiecel kan verlaten, redeneerde ze.

Vlaams Belang
Stefaan Van Hecke (Groen) en Hendrik Vuye (Vuye & Wouters) merkten op dat de meerderheid rekende op de stemmen van Vlaams Belang. Hoewel hij geen voorstander is van het cordon sanitaire, merkte Vuye op dat de meerderheid blijkbaar de steun had gevraagd van Vlaams Belang en PP. Hij herinnerde daarom fijntjes aan de uitspraak die N-VA-voorzitter Bart De Wever een tijd geleden richting Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken lanceerde. "Als u morgen een resolutie indient dat de zon schijnt, zal ik nog niet meestemmen", luidde het toen.

Uitbreiding voorlopige hechtenis

In een eerste reactie op de stemming zegt eerste minister Charles Michel dat zijn regering "akte neemt van de stemming" maar tegelijk "haar wil behoudt om de termijn van de voorlopige hechtenis uit te breiden".

"Aangezien de strijd tegen terrorisme een prioriteit is en het essentieel is dat de veiligheidsdiensten bij de uitvoering van hun taken worden begeleid door een wetgevend kader dat is aangepast aan de realiteit op het terrein, nodigt de regering de meerderheid uit om morgen (vrijdag, red.) een voorstel tot uitbreiding van de voorlopige hechtenis tot 48 uur in te dienen", zo staat te lezen in het persbericht van de premier.
22 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Raymond DEDEREN

  Voor die politiekers die niet inzitten met onze veiligheid zal ik nooit stemmen en ik hoop anderen ook niet.

 • Hubert Peelman

  Uiteraard is hiervoor geen meerderhrid ! Hoeveel nutteloze jobs en mandaten zouden er dan weer verdwijnen ??? Staat er niets in de grondwet over diefstal, mandaten, gegraai, cumul, volksverlakkerij, edm ??? Of geldt de grondwet niet voor de politiek ??? LAFAARDS !!!

 • René Lippeveld

  Ik geloof niet wat ik lees. Met wat er de laatste dagen in Brussel is gebeurd, is er geen sprake meer van twee maten, twee gewichten. Het zijn er honderd, of duizend. 48 uren kan men mss overwegen voor terroristen, voortvluchtige moordenaars of ontvoeringen van kinderen. Drie volle dagen is absurd en getuigt van het eigen onvermogen. Juiste stemming dus!

 • Mohamed EH...

  Dit is neigen naar Amerikaanse toestanden, en is helemaal niet humaan. Hoeveel mensen gaan er dan willekeurig opgepakt worden denk je?? Van de 1000-den die opgepakt worden, zijn minstens 3/4 terug vrijgelaten wegens totaal onschuldig. Met deze wet te stemmen creëer je nog meer racisme en wederzijdse haat. Denk maar eens aan de onschuldige mensen die plots verdacht worden, wanneer ze vrijkomen zijn ze alles kwijt. Wees toch niet zo kortzichtig

 • Liesbet willems

  Op 24 uur kan men geen fatsoenlijk onderzoek doen. Dat ze dat in Brussel niet snappen toont nog maar eens aan hoe dom en lichtzinnig ze daar zijn. Als iemand iets misdaan heeft moet er grondig naar bewijzen gezocht worden en daar heeft men tijd voor nodig maar ja ......