Kamer keurt verlenging Doel 1 en 2 goed

De kerncentrale van Doel.
PHOTO_NEWS De kerncentrale van Doel.
De plenaire Kamer heeft vandaag de levensduurverlenging van kerncentrales Doel 1 en 2 met tien jaar goedgekeurd. Dat gebeurde met 84 stemmen voor van de meerderheid, aangevuld met Vlaams Belang en PP, en 51 stemmen tegen van de rest van de oppositie. Of de centrales ook effectief langer zullen openblijven is nog onzeker.

Met de stemming is een eerste stap gezet, maar er blijft nog heel wat werk op de plank. Ondanks de goedkeuring is het namelijk nog lang niet zeker dat Doel 1 en 2 effectief langer openblijven. Energieminister Marie Christine Marghem (MR) onderhandelt momenteel met Electrabel, de uitbater van de kerncentrales, over de voorwaarden voor de levensduurverlening.

Om de centrales veilig tien jaar langer te laten draaien, moet het energiebedrijf minstens 600 miljoen euro investeren. In ruil wil Electrabel wel een aantal garanties. In de eerste plaats dat hun investering wordt gecompenseerd als de politiek over een jaar of twee toch beslist om de centrales vroegtijdig te sluiten. Als Marghem en Electrabel er niet uitgeraken voor december, gaan Doel 1 en 2 toch gewoon voorgoed dicht.

Het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) moet sowieso nog zijn fiat geven. De kernwaakhond controleert de veiligheid van de twee centrales.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).
BELGA Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).

Protest

In de loop van de avond, tijdens de bespreking van andere teksten, waren activisten van Greenpeace er in geslaagd drie spandoeken op de bezoekerstribune binnen te loodsen en het aan de tribune te bevestigen. Daarop stond te lezen "Marghem, no more lies, clean energy now". De actievoerders en het spandoek werden snel verwijderd.