Kamer keurt resolutie over spreidingsplan migranten goed

Open Vld stemde tegen. “Mijn partij wil geen lapmiddeltjes", aldus Goedele Liekens.
BELGA Open Vld stemde tegen. “Mijn partij wil geen lapmiddeltjes", aldus Goedele Liekens.
De plenaire Kamer heeft een resolutie goedgekeurd die de regering oproept zich aan te sluiten bij het spreidingsplan voor migranten die uit de Middellandse Zee worden gered. De tekst kreeg de steun van Ecolo-Groen, PS en sp.a, MR, CD&V, cdH, PVDA en DéFI. Open Vld, N-VA en Vlaams Belang stemden tegen.

In september sloten Malta, Italië, Duitsland en Frankrijk een akkoord over een tijdelijk mechanisme om migranten die op zee worden gered te spreiden. Het initiatief kwam er omdat reddingsschepen met migranten soms vele dagen doelloos op de Middellandse Zee ronddobberden. Italië en Malta wilden hun havens immers pas openen nadat ze concrete toezeggingen gekregen hadden dat andere lidstaten een deel van de opvarenden zouden overnemen.

Het nieuwe mechanisme moet zorgen voor een meer geordende aanpak en een automatische spreiding van de migranten voor de verwerking van hun asielaanvraag. De goedgekeurde resolutie vraagt nu aan de regering in lopende zaken dat België zelf zal aanbieden om een deel van de geredde migranten op te vangen.

“Geen lapmiddeltjes”
Aan de goedkeuring ging een lang debat vooraf. Voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zag absoluut het nut niet in van de resolutie. Integendeel, ze brengt huidig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) in een slechte onderhandelingspositie binnen Europa over de herziening van de Dublin-regeling. Daarbij viseerde Francken CD&V en MR, de coalitiepartners van De Block. Francken gelooft ook dat het spreidingsplan mogelijk mensensmokkel stimuleert.

Voor Open Vld stelde Goedele Liekens dat haar partij "geen lapmiddeltjes" wil. Ze is wel voorstander van een Europese samenwerking rond asiel en migratie. "Alle lidstaten moeten hun steentje bijdragen", verklaarde Liekens. Waarop de liberalen dus tegen de tekst stemden.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Het wordt hoog tijd om,zoals het in een democratie hoort,het vólk, dat opdraait voor het onderhoud van economische vluchtelingen ten koste van onze eigen welvaart, te laten beslissen via een bindend referenda over het invoeren van nog meer import pseudo-oorlogsvluchtelingen waar ook terroristen meekomen.We weten alvast welke partijen verantwoordelijk zijn voor onze armoede en onveiligheid evenals voor toekomstige aanslagen.

 • gina duribreux

  En hoeveel % van bevolking mag dat zijn 3% a 5% max per stad graag duidelijkheid

 • Paul Boutsen

  Ach 12 miljard tekort, 12 miljard naar Wallonië, 5 miljard naar Brussel, nog eens 8 miljard sociale maatregelen van de Rutten Magnette tandem. Op een paar miljard extra erbij voor deze kansparels zal het niet komen voor de werkende Vlaming.

 • HUGO Wils

  Wanneer gaat men de burgers eens informeren hoeveel het EXACTE bedrag is dat België ophoest voor deze kansparels?Dit durft men niet want ik denk dat de werkenden stijl achterover vallen!De politici zijn als de dood voor nieuwe verkiezingen maar ondertussen doen ze lustig verder.Met een paarsgroene regering mogen we binnenkort onze zuur verdiende centen maandelijks afgeven en krijgen we elk weekend een beetje zakgeld!

 • michel goethals

  NVA en VB moeten de meerderheid halen bij volgende verkiezingen en dan de puntjes plaatsen waar het moet....dit alles moet stoppen.....en ernstig spreken....wij doen niets anders dan belastingen betalen ......voor wat ??? nog een grotere schuld ?? kom stop er maar mee en stuur allen terug.....