Kamer keurt onmiddellijke aanhouding bij recidivegevaar goed

Photo News
Rechters zullen de onmiddellijke aanhouding kunnen bevelen als er een risico is dat de dader nieuwe misdaden gaat plegen. De Kamer heeft daarover vandaag een wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Sophie De Wit goedgekeurd. 

Momenteel kan de onmiddellijke aanhouding enkel bevolen worden als er sprake is van vluchtgevaar. De moord op Julie Van Espen in Antwerpen afgelopen voorjaar toonde volgens de indieners aan dat die mogelijkheid te beperkt is. Dader Steve Baekelmans was eerder veroordeeld voor de verkrachting van zijn ex-vriendin, maar omdat hij in beroep ging, bleef hij op vrije voeten.

Het nu goedgekeurde voorstel wil risico op nieuwe misdaden op wanbedrijven als mogelijk extra criterium toevoegen aan de wet op de voorlopige hechtenis. Groen had een gelijkaardig voorstel ingediend en steunde het voorstel. Open Vld en Vlaams Belang hadden voorstellen die verder gingen, maar stemden ook voor de compromistekst. Ook CD&V, MR en sp.a keurden de tekst goed. Ook de PS stemde voor, op één onthouding na. PVDA onthield zich.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  De PVDA telt waarschijnlijk teveel criminelen onder zijn leden.

 • GERARD DE PELECIJN

  Om ons te pakken zijn ze wat rapper maar om ons te beschermen duurt het wat langer iets zoals bij genoeg accidenten!

 • Ronny Van de Wal

  Ben nu toch echt benieuwd hoor.Als je telkens leest 'Dader was bekend bij de politie'.Sommige van die crimineeltjes hebben tientallen tot zelfs honderd en meer aanhoudingen op hun prestatie lijst staan.Ik voorspel het volgende...Dit wordt weer niks.België natuurlijk.

 • johan vankeirs

  Hoe komt het eigenlijk dat Belgie steeds jaren achter komt met degelijke wetten. Nu nog de rechtbanken op het goede spoor zetten.l