Kamer keurt noodbegroting goed, extra geld voor zorgsector niet meteen beschikbaar

De plenaire Kamer kwam uitzonderlijk bij elkaar om over de voorlopige twaalfden in de begroting te stemmen.
BELGA De plenaire Kamer kwam uitzonderlijk bij elkaar om over de voorlopige twaalfden in de begroting te stemmen.
De plenaire Kamer heeft de noodbegroting goedgekeurd voor de maanden november en december. Die noodbegroting is bijgestuurd met een amendement van de PVDA, dat vorige week is goedgekeurd en een zorgfonds van 67 miljoen euro voorziet. Er is wel nog extra wetgeving nodig om die bijkomende middelen voor de zorg effectief te kunnen uitgeven. 

Aangezien er nog geen nieuwe regering is die een gewone begroting kan opstellen, werkt de overheid momenteel met voorlopige kredieten. Het parlement moet die noodbegroting om de zoveel maanden opnieuw goedkeuren. De noodbegroting is nodig om belastingen te kunnen innen en bepaalde uitgaven te kunnen doen.

Vorige week stemde de Kamer over de kredieten voor november en december. Met de steun van socialisten, groenen en Vlaams Belang slaagde de PVDA erin om een amendement te laten goedkeuren dat extra geld voorziet voor de zorgsector. Door dat amendement moest de Kamer vandaag uit vakantie terugkeren om de noodbegroting definitief goed te keuren en zo een shutdown te voorkomen.

Enkel N-VA stemt tegen
Die komt er nu wel, maar niet voor lang. De shutdown zou duren tot er een handtekening van de koning staat onder de wet en tot alle kredieten in het boekhoudsysteem van de overheid zijn ingeschreven. “Ik zal het nodige doen om ervoor te zorgen dat de koning de noodbegroting tijdig ondertekent”, aldus Kamervoorzitter Patrick Dewael. Verwacht wordt dat de shutdown ten laatste maandag al zal worden opgeheven.

Uiteindelijk stemde enkel N-VA tegen de noodbegroting. Vlaams Belang steunde het PVDA-amendement, maar stemde tegen de gehele noodbegroting (die de voortzetting is van de laatste begroting van de regering-Michel; nvdr).

“Extra wetgeving nodig”
Er is dus via het PVDA-amendement 400 miljoen euro extra voorzien voor de zorgsector. Maar dat geld kan niet meteen worden uitgegeven. Minister van Begroting David Clarinval (MR) en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) erkennen de noden in de zorgsector, maar zeggen dat er extra wetgeving nodig is om het fonds in werking te laten treden. 

De regering wil het parlement wel helpen om die wetgeving zo snel mogelijk uit te werken. Volgende week komen de bevoegde Kamercommissies daarover al bijeen. Minister De Block wees ook op de vele vacatures in de sector die niet ingevuld raken. Volgens de regering zal er ook sociaal overleg nodig zijn over de precieze besteding van de middelen.

Servais Verherstraeten.
Photo News Servais Verherstraeten.

“Niet op voorhand gepraat”
“Wat ik betreur in deze zaak, is dat er niet op voorhand is gepraat”, zei CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten. “Wij hebben dit amendement al in juli ingediend en toen is dat verworpen”, antwoordde PVDA-voorzitter Peter Mertens.

De PVDA’er zei ook dat de zorgsector niet enkel kampt met een tekort aan verpleegkundigen. Het verplegend personeel vraagt ook een betere verloning. “Ze vragen meer dan 1.725 euro voor een vroege, een late en een nacht zonder twee weken na elkaar verlof te nemen.”

Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert.
BELGA Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert.

“Een beetje holderdebolder”

Open Vld-fractieleider Egbert Lachaert betreurt dat het bewuste amendement "een beetje holderdebolder" werd toegevoegd. "Je keurt nu een budget goed, maar je weet niet goed waaraan het gespendeerd moet worden", zo klinkt het. "Het was beter geweest daar eerst een wettelijk basis voor te creëren."

Peter Mertens.
Photo News Peter Mertens.

Mertens verzet zich ook tegen de kritiek van de meerderheid die stelt dat de bijkomende middelen voor de zorgsector voor extra begrotingsproblemen zorgen. De PVDA'er legt de verantwoordelijkheid voor het begrotingstekort bij de vorige regering. “Er is een gat in de begroting van 11 miljard euro, en de voormalige meerderheid verwijt de PVDA dat ze de begroting doet ontsporen met een noodfonds van 67 miljoen euro voor de zorg?”, merkt Mertens op. "Dat is de olifant die tegen de muis zegt dat ze moet stoppen met stof te maken.”
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel Willems

  Verschil tussen VB en PVDA is dat PVDA klaar voor de gewone burger staat en zeker geen extreem standpunt heeft om Belgie te splitsen.Zijn progressieif maar niet extreem En ook meer compromissen bereid .En van dat geld uitgeven klopt ook niet omdat ze wel voorstellen doen waar het geld moet gehaald worden..Ook geven de niet verkozenen hun uittredings vergoedingen aan noodlijdenden

 • marcel mampaey

  natuurlijk vind iedereen dat goed maar zo kan ik er hier nog honderd opnoemen waar de nood hoog is . als de linkerzijde begint met geld uitgeven dan gaan we naar GRIEKSE TOESTANDEN . iedereen wil meer pensioen ,leefloon , dop, loon, openbaar vervoer, klimaat , enz enz . toch willen diezelfde minder belastingen en toch de begroting op orde . droom maar verder waar linksen aan de macht zijn gaat het niet beter integendeel. denkt u nu echt dat pvda het gaat oplossen

 • Monique Moens

  Bij NVA draait alles om geld,geld,geld!! Is ook nodig maar daardoor verliezen ze het humane ui het oog. Ze zoeken overal naar geld en maken alles en iedereen het leven moeilijk!!

 • Eddy van Dorst

  Snertregering Alles voor de vluchtelingen maar eigen volk den boom in.Tank en koop alles in Nederland

 • Kris Tyteca

  Ik zeg en schrijf het reeds jaren aan onze ministers van volksgezondheid. Verpleegkunde is geen knelpuntberoep, het sterft uit! Wat een struisvogelpolitiek! Elke partij weet waar er kan bespaard worden in de gezondheidszorg. cf correspondentie met zowat alle partijen, NVA, VLD, CD&V. Belangeninmenging? Hoe verklaar je het anders? Maar stel, geen verpleegkundigen meer! Zelfs Topdokters weten hoe laat het is. Wat een Hypocrisie van de grote partijen!