Kamer keurt dringende behandeling bijzondere klimaatwet goed

Klimaatmars in Leuven.
Joel Hoylaerts / Photonews Klimaatmars in Leuven.
De plenaire Kamer heeft vandaag ingestemd met de dringende behandeling van het voorstel van de bijzondere klimaatwet. Het voorstel van Ecolo-Groen en PS herneemt de tekst die een reeks academici had neergepend om het klimaatbeleid in ons land te coördineren en doelstellingen op lange termijn te bepalen. N-VA en Open Vld stemden niet mee.

De conferentie van voorzitters besliste gisteren al dat volgende week een hoorzitting zou plaatsvinden met de academici in de bijzondere commissie Klimaat. Een week nadien zou de bespreking van de wettekst zelf aanvatten in de commissie Volksgezondheid.

Om tijd te winnen, zal meteen een advies worden gevraagd aan de Raad van State. Het gaat om een gewoon advies, dat normaal gezien dertig dagen duurt, maar Kamervoorzitter Siegfried Bracke gaf aan dat hij de Raad van State zal vragen er wat vaart achter te zetten. Het moet ervoor zorgen dat het advies binnen is voor de eventuele stemming.

Tegenstanders

Open Vld-fractieleider Patrick Dewael stelde zich voorafgaand aan de stemming over de urgentie vragen bij de procedure. Van zijn partij is geweten dat ze geen voorstander is van de klimaatwet, net als N-VA en CD&V. Vuye & Wouters zijn vierkant tegen. Volgens het duo zorgt het voorstel voor een herfederalisering en zal de tekst ervoor zorgen dat rechters in de toekomst het klimaatbeleid zullen kunnen bepalen.

Het is met andere woorden allerminst zeker dat de wet finaal groen licht zal krijgen. Het gaat immers om een bijzondere wet: die moet een tweederdemeerderheid achter zich krijgen en bovendien de helft van de Kamerleden binnen elke taalgroep.

Bovendien is er nog de tijdskwestie. Het parlement wordt veertig dagen voor de verkiezingen van 26 mei ontbonden; halfweg april dus. Voordien moet het voorstel niet alleen door de Kamer, maar ook langs de Senaat passeren.

Bekijk ook:
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Claudia Rosseel

  Die 10.000 spijbelaars zijn nog geen procent van de schoolgaande jeugd. En toch wordt met paniekvoetbal op hun grillen gereageerd? Ik denk dat men stilaan meer met een opvoedingsprobleem dan met een klimaatprobleem te maken heeft.

 • Ben Strubbe

  Mochten de politici wat meer gezond verstand gebruiken in plaats van paniekvoetbal te spelen en zich niet laten opjutten door Groen dat meent de verkiezingsoverwinning al op zak te hebben, dan zou er geen sprake meer zijn van klimaatbetogingen. Klimaatbetogingen wie duidelijk door links worden georchestreerd en alle geloofwaardigheid verliezen nu ook kindjes van 6-12 mogen meedoen. Ik sta er in ieder geval niet achter.

 • gustaaf guldentops

  zij gaan even rap en gauw iets ineen flansen,typisch belgisch,als het van de rechters gaat afhangen dan zal het mooi worden,belgie wordt bestuurt door de grootste onbenullen.er telt maar 1 ding graaien,graaien en graaien ik vrees vooor de toekomst.

 • Tony Vandermaelen

  Ik stel voor om de namen van die brossers te noteren en die in de toekomst 10% meer te belasten zodat hun ze hun stommiteiten zelf kunnen betalen. Anuna en haar moeder op kop. Dit heeft niets met klimaat te maken maar alles met politiek. De moeder van Anuna werkt voor Groen, is al meermaals bewezen.

 • Renée Schietekat

  Politici, de minister van onderwijs, de directies, hebben totaal geen greep meer op de situatie. Als je een op hol geslagen paard niet in toom kan houden verlies je er alle controle over. En dat is nu aan het gebeuren Er is geen autoriteit meer.