Kamer debatteert volgende week wellicht over inzet F-16's

EPA
De Kamer debatteert wellicht volgende week over de eventuele inzet van Belgische F-16's boven Syrië. Dat bleek vandaag in de Kamercommissie Defensie.

Belgische gevechtsvliegtuigen waren in het verleden binnen de internationale coalitie tegen Islamitische Staat vanuit Jordanië actief boven Irak. Vanaf juli neemt ons land opnieuw de fakkel over van Nederland. De vraag rijst al langer of de Belgische F-16's hun actieradius moeten uitbreiden tot boven Syrië. Een beslissing daarover kan niet lang meer uitblijven, want de operatie gaat op 1 juli van start.

Onlangs stelde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ook voor de Belgische militairen in Irak dichter bij de frontlinie in te zetten, maar niet met hetzelfde risico als de Iraakse militairen. Volgens zijn collega van Defensie Steven Vandeput zou dat een logische stap zijn. Het zou evenwel niet gaan over zelf deelnemen aan de gevechten, maar om adviseren.

De Kamercommissie Defensie zal wellicht woensdagnamiddag 18 mei over een eventuele uitbreiding van de missie van gedachten wisselen. Minister Vandeput heeft naar verluidt al toegezegd, terwijl van minister Reynders nog op bevestiging wordt gewacht.

Op de oppositiebanken drong PS aan op de aanwezigheid van premier Charles Michel, terwijl Groen ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo zijn opwachting wil zien maken. "Als we het menen met de nood aan een integrale, en dus ook humanitaire aanpak, en niet naïef geloven in een louter militaire oplossing voor het conflict, is dat nodig", aldus Wouter De Vriendt (Groen).

Commissievoorzitster Karolien Grosemans (N-VA) zei daarvoor een poging te willen ondernemen, maar stelde niettemin voor toch volgende woensdag het debat te agenderen, indien de aanwezigheid van de premier en De Croo te veel uitstel met zich mee zou brengen. Ze wil immers vermijden dat een debat plaatsvindt wanneer de regering al een beslissing heeft genomen.

'Als we het menen met de nood aan een integrale, en dus ook humanitaire aanpak, en niet naïef geloven in een louter militaire oplossing voor het conflict, is dat nodig'

Wouter De Vriendt (Groen)