Kamer beslist vandaag over wet die tot 6.000 euro onbelast bijverdienen mogelijk maakt

ANP XTRA
De Kamer stemt vandaag over het wetsontwerp dat het mogelijk maakt om tot 6.000 euro per jaar onbelast bij te verdienen. Het gaat om een maatregel uit het Zomerakkoord dat de regering-Michel vorig jaar bereikte. De definitieve goedkeuring van het voorstel liet lang op zich wachten, onder meer door een belangenconflict dat het parlement van de Franstalige Brusselaars had ingeroepen. 

Het ontwerp laat mensen die minstens vier vijfde werken toe om tot 500 euro per maand onbelast bij te verdienen met klusjes, bijlessen of met taken in het verenigingsleven. Regeringspartij Open Vld was de grote pleitbezorger van het onbelast bijverdienen. 

De maatregel had eigenlijk al met Nieuwjaar van kracht moeten zijn. Maar de Franse Gemeenschap vreest dat de maatregel negatieve gevolgen zal hebben voor non-profitsector. De COCOF, het parlement van de Franstalige Brusselaars, waar de federale regeringspartij MR geen blokkeringsminderheid heeft, riep daarop een belangenconflict in. De Kamer moest daardoor de verdere behandeling van het wetsontwerp zestig dagen opschorten. 

Goedkeuring

Die termijn liep eind mei af. De oppositie remde de zaak nog even verder af door amendementen in te dienen en een advies hierop te vragen aan de Raad van State. Ook dat is nu achter de rug, zodat de meerderheid het ontwerp in principe vanavond goedkeurt. 

De wet zal wel al snel worden bijgeschaafd: leiding geven in jeugdbewegingen zal uit de lijst met toegelaten taken worden gehaald en wie sportlessen geeft zal binnen dezelfde maand tot duizend euro mogen bijverdienen, al blijft de jaarlimiet daar op zesduizend euro.
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gaelle derinck

  Eindelijk moest al veel langer van kracht zijn. Ik werk parttime en nee klus niet bij en ben er niet jaloers op mensen die full time werken en nog en bijklussen moeten meer overhouden waarom werk je anders zou veel om de staat rijk te maken? Ik ben heel blij dat werken beloond word. Al de mensen die jaloers zijn, ga ook full time werken en bijklussen niemand hou je tegen.

 • ERIK M. VAN MALDEREN

  Werken wordt beloond, een grijze zone die verdwijnt. PRIMA. En wij maar zagen, zoals we zo goed kunnen, nooit kontent

 • Lilianne Van Neylen

  Jean Bracke, je moet echt eens leren tellen want jouw hier gemaakte rekening klopt totaal niet met de werkelijkheid. De calculatie is gemaakt door De Tijd en heeft niets te maken met de hoogte van het inkomen, wel met het feit dat je alleenstaande bent. Een alleenstaande betaalt op veel vlakken meer dan anderen. Dat is meegenomen in de calculatie. Dus, waar je niets vanaf weet moet je ook geen oordeel vellen!

 • Ronny Ooijen

  Welke politici waren het ook al weer die in 2012 steigerden toen ze 6 jaar geleden 500 euro per maand moesten inleveren? Bart De Wever van N(V)-Blablabla en Tommelein en OpenVLD. Wat u wat de mop is? BDW ontvangt al vele jaren een afgetopt loon als zijnde spookparlementariër. We wachten nog op zijn eerste wetsvoorstel. Dus niks presteren maar wel langs kassa gaan. N(V)-Blablabla dus.

 • Gilbert Vermeersch

  Deze OVLD hoofdvogel zal het zwartwerk niet doen verdwijnen. Verder zit zeer veel onrechtvaardigheid in dit blauwe systeem.