Kabinetschef De Crem wordt secretaris-generaal Defensie

Pieter De Crem met zijn kabinetschef Van der Veken
UNKNOWN Pieter De Crem met zijn kabinetschef Van der Veken
De kabinetschef van minister van Defensie Pieter De Crem, Ludwig Van der Veken, is benoemd tot secretaris-generaal van het ministerie, wat de hoogste burgerlijke functie is in het departement. Dat werd vandaag door Van der Veken zelf bevestigd. De Franstalige partijen reageren verbaasd.

Ludwig Van der Veken werkte sinds 1992 op verschillende ministeriële kabinetten en vervangt een andere civiele functionaris, Catharina Geernaert. Geernaert was in september 2005 tot secretaris-generaal van Defensie benoemd door de toenmalige minister André Flahaut (PS), maar die benoeming werd op 16 november vorig jaar verbroken door de Raad van State, na een verzoek daar om van Van der Veken. Op basis van zijn loopbaan achtte hij zich beter geschikt voor de functie dan Geernaert en kreeg daarin dus gelijk.

Einde aan jarenlange procedures
Van der Veken stond vroeger aan het hoofd van het Directoraat-generaal Juridische Steun en Bemiddeling en is nu via een kb tot secretaris-generaal aangesteld. Dat werd op 22 april "in de ochtend" ondertekend door de vorst, dus "in tempore non suspecto", zegt Van der Veken. Yves Leterme bood pas in de namiddag van de 22ste het ontslag van zijn regering bij de koning aan.
 
De benoeming van Van der Veken als secretaris-generaal maakt een einde aan jarenlange procedures. In november 2004 werd de oproep naar kandidaten voor de functie gelanceerd.
 
Na de uitspraak van de Raad van State en na een nieuwe evaluatie, schoof de legerstaf Van der Veken naar voor als nieuwe secretaris-generaal.

"Coup de force"
Binnen de uittredende meerderheid reageren Franstalige partijen verbaasd op de benoeming. Deze benoeming werd absoluut niet overlegd binnen de regering, stelde een bron uit een van die partijen. De betrokkene had het over een "coup de force" van De Crem.
 
Een andere bron poneert dat zo'n benoeming het voorwerp moet uitmaken van beraad binnen de ministerraad, met name omwille van de taalpariteit binnen de federale administratie. Premier Yves Leterme noch vicepremier Laurette Onkelinx waren blijkbaar ingelicht over het kb dat Van der Veken voor die functie benoemt. (belga/ka/gb)