KAART. Hier staan de Vlaamse ‘brokkelbruggen’

Illustratiebeeld.
BELGA Illustratiebeeld.
De Vlaamse overheid volgt met de Lijst van Prioritaire Kunstwerken veertig bruggen op die dringend hersteld of vervangen moeten worden om de veiligheid te garanderen. Uit cijfers die VTM Nieuws kon inkijken, blijkt dat die lijst in een jaar tijd heel wat langer is geworden. Vijf van de veertig bruggen staan zelfs al meer dan twintig jaar op de lijst.

Het Vlaams Gewest beheert 2.618 bruggen, tunnels en duikers met een overspanning groter dan 5 meter. De overgrote meerderheid daarvan is in goede staat en bruggen gaan normaal 70 tot 80 jaar mee.

Na verloop van tijd vertonen zowel stalen als betonnen constructies slijtage. Daardoor zijn veertig bruggen dringend aan herstelling of vervanging toe. Die ‘brokkelbruggen’ staan op de zogenoemde Lijst van de Prioritaire Kunstwerken.

Die lijst met probleembruggen wordt maandelijks geactualiseerd, en is de afgelopen jaren heel wat langer geworden. Zo stonden er in 2018 nog maar 30 bruggen op de lijst.

Prioriteit

De commissie van Beheer van de Kunstwerken volgt de hele zaak op en maakt daarbij een onderscheid tussen twee types, afhankelijk van hoe dringend het probleem aangepakt moet worden.

Een kunstwerk ‘van eerste prioriteit’ moet binnen de tien jaar onder handen genomen worden. Bruggen van ‘tweede prioriteit’ worden wel van nabij opgevolgd, maar de aanpak is minder dringend.

Van de veertig bruggen op de lijst zijn er vijf die al twintig jaar op de probleemlijst prijken. Die liggen in Gent, Wetteren en Zwijnaarde. Het zijn vijf betonnen bruggen die allemaal gelinkt zijn aan de E40. 
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • José Coolsaet

  Veruit de meeste brokkelbruggen staan vooral in West-Vlaanderen en ook in Oost-Vlaanderen, niet het meest in Gent. Weinig in Antwerpen! Heeft dat met de politieke keuzes te maken van de burger? Of hoe komt dit? Enige verklaring moet er toch zijn?

 • Rik Tytgat

  Al jaren blijkt er geen geld om totaal versleten bruggen te herstellen. Het geld om uittredende politici 14 miljoen euro te betalen is er ook niet, maar dat komt er wel. Kwestie van prioriteiten.

 • DIRK VAN DESSEL

  Werd er minderwaardig materiaal gebruikt, anders dan in het bestek vermeld, om het goedkoop te houden ?

 • Gino Denil

  Als we 10 miljard kunnen geven aan de bedrijven. Met een lastenverlaging die blijvend is in de tijd. Dus ook voor de komende jaren. En we voor een F35 bijna het dubbele betalen van wat het Pentagon zelf gaat betalen. Dan kunnen die transfers er toch wel af, Moehmena Rahous. Die gaan tenminste naar mensen.

 • Claudia Rosseel

  Hoe komt het dat er zoveel in de omgeving van Gent gelegen zijn?