Kaap van 10.000 geregistreerde witte kassa's komt dichter

gettyimages.be
Al 9.126 horecazaken hebben zich geregistreerd voor een witte kassa. Die cijfers bracht staatssecretaris voor Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open VLD) deze ochtend mee naar de opening van de Horecabeurs in Bredene. In een week tijd zijn er dus 2.000 registraties bijgekomen.

Er rest horecazaken nog vijf dagen om zich te registreren voor een witte kassa. West-Vlaanderen blijft de koploper met ongeveer 2.000 geregistreerde kassa's, of meer dan de helft van de horecazaken. Dat stemde Tommelein gelukkig gezien de vele horecazaken aan de kust. Antwerpen en Oost-Vlaanderen volgen met respectievelijk 1.500 en 1.200 witte kassa's.

Naar aanleiding van de opening van de zevende horecabeurs in Bredene trachtte Tommelein de sector er nog eens van te overtuigen dat er geen heksenjacht komt, maar hij noemde de witte kassa wel de grootste uitdaging van het laatste decennium. "De witte kassa is geen repressiemiddel, maar een preventiemiddel. Ik begrijp de ongerustheid van de sector en we nemen die ernstig. We zullen de horeca niet in de steek laten."

"Dit jaar nog moeten goedkopere overuren, een versoepeling voor jobstudenten en flexi-jobs mogelijk zijn", probeerde Tommelein de sector gerust te stellen. "Zwartwerk is niet meer van deze tijd. Een witte horeca is belangrijk voor de werkgever, de werknemer én de belastingbetaler." De organisatie speelde handig in op de speech en bedankte de staatssecretaris met een witte kassa in marsepein.