Juwelier die overvaller doodschoot in Oostakker opgepakt voor doodslag, tweede dader nog steeds op de vlucht

De Bredestraat is volledig afgesloten voor het verkeer.
Jürgen Eeckhout De Bredestraat is volledig afgesloten voor het verkeer.
Een juwelier in Oostakker heeft iets voor twaalf uur twee gewapende overvallers beschoten die de zaak 'Juwelier Moens' in de Bredestraat binnendrongen. Een van de overvallers is om het leven gekomen.  De juwelier werd opgepakt en wordt voorgeleid bij de onderzoeksrechter voor doodslag. De juwelier had op straat geschoten naar de verdachte die achteraan op de bromfiets zat, terwijl de overvallers niet gevuurd hebben. De tweede gewapende overvaller is nog steeds op de vlucht.

"Ze waren gewapend en ze hebben juwelen meegenomen, maar ze hebben niet geschoten", zegt parketwoordvoerster Eva Brantegem. "Ze vluchtten met een bromfiets, maar de juwelier is hen achternagelopen met een vuurwapen. Hij heeft geschoten naar de overvallers en de persoon die achteraan op de bromfiets zat, is dodelijk geraakt. Ze konden nog enige tijd verder rijden, maar uiteindelijk viel de verdachte van de motorfiets, zo'n twee kilometer verder in de aanpalende Gentstraat. Er werd nog geprobeerd om hem te reanimeren, maar hij stierf ter plaatse."

Tweede dader nog voortvluchtig

De juwelier schoot niet in de zaak, maar op straat terwijl de verdachten vluchtten. Het verdere onderzoek moet uitmaken of er sprake kan zijn van wettige verdediging. "De juwelier is gearresteerd en hij wordt voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent voor doodslag", zegt de parketwoordvoerster. Volgens getuigen zou er drie keer geschoten zijn, maar dat is nog niet bevestigd. 

De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend. Zijn kompaan vluchtte weg. Hij wordt opgespoord en daarbij zette de politie de grote middelen in, waaronder een helikopter en speurhonden. "We stellen alles in het werk om hem op te sporen." In de zaak waren op het moment van de overval klanten aanwezig. Zij worden opgevangen door Slachtofferhulp.

EHBO

Buurtbewoonster Ilse zag de man liggen toen ze iets voor de middag aan het kruispunt van de Gentstraat en Slotendries passeerde. "Mijn partner en ik stonden voor het rode licht te wachten toen ik hem plots opmerkte. Er stonden enkele mensen rond, maar niemand deed iets. Ik werk voor het Vlaams Parlement en heb een opleiding EHBO gekregen, dus we zijn meteen gestopt om te zien of we niets konden doen", doet ze het verhaal.

"De man had een bivakmuts aan en lag op zijn zij, met zijn gezicht naar beneden. Hij droeg een fluorescerend pak, zoals mensen die bij de reinigingsdienst werken. Er was veel bloed en hij trok met zijn lichaam. Ik nam zijn schouder vast om hem om te draaien, maar een verpleegster die toekeek zei me dat we hem misschien beter niet bewogen. Ik wilde het niet erger maken en heb vervolgens iemand gevraagd om de hulpdiensten te bellen. Wat ook gebeurde."

De beschoten overvaller viel twee kilometer verder, in de aanpalende Gentstraat van de motor. Hij is overleden, bevestigt de politie. De kompaan van de overvaller is op de motor weggevlucht.
Jürgen Eeckhout De beschoten overvaller viel twee kilometer verder, in de aanpalende Gentstraat van de motor. Hij is overleden, bevestigt de politie. De kompaan van de overvaller is op de motor weggevlucht.

Bivakmuts

De politie was als eerste ter plaatse en zette de straat af. Even later arriveerde ook de mug. "De hulpverleners deden meteen de bivakmuts af en ik zag dat het om een jongeman ging", aldus Ilse, die nog erg onder de indruk is.

Het lab, de federale gerechtelijke politie, het afstappingsteam, een wetsdokter, een wapendeskundige, de onderzoeksrechter en het parket kwamen allemaal ter plaatseDe Gentstraat en de Bredestraat, waar de juwelierszaak gevestigd is, zijn in beide richtingen volledig afgesloten voor het verkeer.
300 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Koz Deniz

  Dit is moord hoop dat die juwelier niet wegkomt met dit..levenslang mag hij kreperen met moord op zijn geweten op een jongeman die al vertrokken was uit zijn zaak hij schoot hem koelbloedig neer op straat.hoop dat hij ook word aangepakt door familieleden van slachtoffer..

 • Gilbert Gysen

  Ik wil alleen maar zeggen dat Jan Segers voor 100 procent gelijk heeft. Een dikke proficiat voor jouw standpunt, zo raak.

 • Dina Delamper

  Ongelofelijk, den dader loopt er nog, als je een overval doet kun je toch niet anders dan de gevolgen dragen. En dan de juwelier oppakken, hou alsjeblieft rekening met de psychologische kant van dit alles. Dit is weeral zo’n voorval om ,of minder vertrouwen in ons rechtssysteem te hebben , komaan, ge gaat de juwelier toch niet opsluiten, neem echte misdadigers op.

 • didier de coster

  hoop dat ze de tweede dader vinden , die is weg met de buit , laat zijn maat achter en laat een ramp achter wat betreft mr moens de juwelier, de juwelier zal gestraft worden , celstraf met uitstel want je mag niet schieten als revance op straat

 • Carina Patrick Stessens Michielsen

  Blijf gewoon met je poten van andermans goederen,dan gebeurt dit niet.Kan juwelier best begrijpen.