Justitie wil nationaliteit van Belgische terrorist afpakken

Wordt de Hobokense terrorist Mohamed Reha de tweede Belg die zijn Belgische nationaliteit verliest wegens wangedrag sinds de Tweede Wereldoorlog? Hij is daarvoor in ieder geval op 19 januari 2010 gedagvaard voor het Antwerpse hof van beroep.
 
Sneller nationaliteit verliezen
Door de snel-Belgwet kan het hof van beroep op voorstel van het parket-generaal de Belgische nationaliteit afnemen van nieuwe Belgen die "ernstig tekortkomen aan de plichten van een Belg". Er is sinds de Tweede Wereldoorlog maar één zaak bekend: op 26 januari 2009 verloor de Tunesische Belg Tarek Maaroufi, die liefst drie keer voor terrorisme werd veroordeeld in Brussel, zijn Belgische nationaliteit. "Er was sinds lang bij mijn weten alleen maar deze ene zaak (Maaroufi), omdat de criteria om die nationaliteit af te nemen zeer vaag zijn. We hebben die nu uitdrukkelijker gedefinieerd, zodat het in de toekomst eenvoudiger wordt", stelde de bevoegde staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) in de Kamer.
 
Volgens minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zal het wetsontwerp om de snel-Belgwet te hervormen, waarin deze hervorming is opgenomen, eind dit jaar klaar zijn.
 
Veroordeeld voor terrorisme
Hobokenaar Mohamed Reha (22), die Belg is sinds 1999, werd in Marokko opgepakt en samen met zijn oom in februari 2008 door de antiterreurrechtbank van Salé (nabij Rabat) veroordeeld tot 10 jaar cel wegens terroristische activiteiten. (belga/vsv)