Justitie voor rechter gedaagd wegens weigering intiem bezoek in gevangenis

Een koppel, waarvan zowel de man als de vrouw in de gevangenis van Brugge zit, heeft de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie voor de kortgedingrechter gedaagd omdat hen intiem bezoek geweigerd wordt.

Zowel de man als de vrouw zitten al geruime tijd in de gevangenis, elk op hun eigen afdeling. Sinds anderhalf jaar hebben ze een relatie. Ze zien elkaar geregeld via een gewoon bezoek aan tafel. Een intiem bezoek wordt hen echter geweigerd. Nochtans wordt dit na een relatie van zes maanden toegelaten.
 
Volgens de advocaat van justitie tonen de psychiatrische en psychologische verslagen van de vrouw aan dat intiem bezoek niet aangewezen is. Volgens de advocaat van het koppel wil justitie enkel vermijden dat de vrouw zwanger wordt en een kind krijgt in de gevangenis.
 
In P-magazine stond deze week een artikel over dit thema. Laurent Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen, verklaarde daarin dat het intiem bezoek een recht zonder beperkingen is, dat geldt ongeacht het gepleegde misdrijf. Zo hebben bijvoorbeeld ook zware misdadigers zoals Marc Dutroux en vrouwelijke kindermoordenaars het recht om kinderen te verwekken in de gevangenis. Op 12 mei doet de Brugse kortgedingrechter uitspraak in deze zaak. (belga/ypu)