Justitie ondervraagt Deliveroo-koeriers over mogelijke schijnzelfstandigheid

Deliveroo
Justitie heeft een paar honderd Deliveroo-koeriers, die per fiets maaltijden rondbrengen, opgeroepen voor verhoor. Zij gelden als getuigen in een onderzoek naar de manier van werken van de maaltijdbezorger, schrijven de kranten van Mediahuis. Het Brusselse arbeids­auditoraat wil een beter zicht krijgen op de werkomstandigheden van de koeriers, die volgens de vakbonden als schijnzelfstandigen worden tewerkgesteld.

Volgens Martin Willems van bediendevakbond CNE heeft justitie het onderzoek al een tijd geleden opgestart om uit te klaren of de werkwijze van ­Deliveroo wel beantwoordt aan de Belgische sociale regel­geving. "Je hebt in ons land twee systemen", zegt Steven Steyaert van transportvakbond BTB. "Of je bent werknemer, of zelfstandige. Maar Deliveroo probeert nu een derde systeem in te voeren. Pure schijnzelfstandigheid."

Deliveroo zegt dat het meewerkt aan het onderzoek en is er naar eigen zeggen van overtuigd dat het alle geldende regelgeving naleeft. In een mededeling zegt het bedrijf bovendien wekelijks "honderden" aanvragen te krijgen van geïnteresseerden die koerier willen worden. "Het feit dat koeriers zelfstandigen zijn, is herhaaldelijk bevestigd door rechtbanken in Europa. We hebben vertrouwen in ons model", zegt het bedrijf.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Is dat werk voor een mens??? in 2018 zulke toestanden .....

 • Guy Custers

  Toch nog twijfel???????

 • Anna Lemmens

  Ja klopt Enkel zo verdiene ze geld

 • Germain De Block

  Daar is geld voor maar als het een sjoemelende politicus betreft word alles zo rap mogelijk stopgezet.en dan nog te zwijgen van polirie en justitie zie bende van nijvel.

 • Sven Kerstens

  Dat ze uber en consorten ook maar aanpakken!