Jurylid gewraakt op proces tegen Mehdi Nemmouche na bizar gesprek met collega

Assisenvoorzitter Laurence Massart.
Photo News Assisenvoorzitter Laurence Massart.
Het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum heeft vandaag opnieuw urenlang stil gelegen door een probleem met een van de juryleden. Het zesde jurylid had eind vorige week over het proces gesproken met een collega, die beweerde dat ze Nemmouche voor de aanslag had gezien. De man biechtte dat vanochtend zelf op en werd gewraakt, zei assisenvoorzitter Laurence Massart bij de start van de zitting. 

Het betrokken jurylid liet voor het begin van de zitting weten dat hij vrijdag een gesprek had met een mogelijke getuige. De voorzitter besliste daarop om het jurylid te wraken, en om het jurylid in kwestie door de politie te laten verhoren.

Uit het verhoor werd duidelijk dat de man vrijdag werd aangesproken door een collega, die hem vertelde dat ze Nemmouche had gezien op de dag van de aanslag. “In de mannentoiletten vertelde die vrouw dat zij op 24 mei 2014 Mehdi Nemmouche in een wagen had gezien, vlakbij de grote synagoge, in het gezelschap van twee mannen, een blanke die hem bevelen gaf en een gebruinde man”, aldus de agent die het jurylid verhoorde. 

De vrouw zou kort nadien ook Didier Reynders gezien hebben, wat haar deed besluiten dat de minister “mee in het complot zat”.

Geen verhoor

Het openbaar ministerie stelde voor om verder onderzoek te voeren naar die verklaring, maar de verdediging was het daar niet mee eens. “We vermoeden dat deze dame de aandacht zoekt, zoals wel meer getuigen gedaan hebben op dit proces”, zei meester Sébastien Courtoy, advocaat van Nemmouche. “Voor ons is het niet nodig haar verder te verhoren, en al zeker niet om haar hier te laten opdraven en haar bloot te stellen aan een mogelijke vernedering of enige vorm van sarcasme.”

Het hof besloot uiteindelijk om het incident te sluiten zonder gevolg. Met een reservejurylid op de plaats van het gewraakte lid, kon het proces na urenlang bizar oponthoud toch doorgaan.

Sebastien Courtoy, advocaat van Mehdi Nemmouche.
AFP Sebastien Courtoy, advocaat van Mehdi Nemmouche.

Sinds de start van het proces stapelen de problemen met (reserve-)juryleden zich op. Sommigen werden gewraakt, anderen vervangen wegens bijvoorbeeld ziekte. Van de 24 mensen die uitgeloot waren om te zetelen als effectief of reserve-jurylid, blijven er nu nog maar 17 juryleden over.

Pleidooien

Na de onderbreking konden de pleidooien van start gaan. Die zullen twee weken in beslag nemen. Christian Dalne, de advocaat van de familie van overleden museummedewerker Alexandre Strens, bijt de spits af.

Dalne 
haalde in zijn pleidooi uit naar de verdediging van Nemmouche. “De verdediging is een boot op drift”, klonk het. In de aanhef van zijn pleidooi bracht hij de woorden van de voormalige Franse minister van Justitie Robert Badinter in herinnering. “Hij zei: ‘De doden luisteren naar ons als we over hen spreken’”, klonk het pleidooi. “Knoop dat goed in uw oren, meneer Nemmouche, de doden luisteren naar ons.”

Knoop dat goed in uw oren, meneer Nemmouche, de doden luisteren naar ons.

Meester Dalne richtte zijn pijlen vervolgens op de strategie die zijn advocaten tot nu toe hebben gehanteerd. “Dit proces is achterstevoren begonnen. Normaal pleit de verdediging als laatste, op dit proces is ze begonnen met hun akte van verdediging, en hun ontelbare commentaren. [...] De verdediging heeft het proces willen monopoliseren, heeft het proces gemaakt van het onderzoek en de speurders. Alles was gemanipuleerd, de speurders hadden vals gespeeld, de bewijzen zijn vervalst, de experts waren incompetent.”

“Maar wat nog erger is, ze hebben ook het proces willen maken van de slachtoffers, hen verantwoordelijk willen stellen voor hun eigen dood. Dat is schandalig en totaal onaanvaardbaar”, aldus Dalne. “Maar eenmaal de schuld van hun cliënt bewezen is, eenmaal er van hun strategie niets meer overblijft, zullen alleen nog de slachtoffers overblijven.” 

Advocaat Christian Dalne (l) beet vandaag de spits af met zijn pleidooi.
ar Advocaat Christian Dalne (l) beet vandaag de spits af met zijn pleidooi.

“Gerechtelijke zelfmoord”

Volgens meester Dalne probeert Nemmouche nog steeds om martelaar te worden. “Om het even wie die onterecht beschuldigd zou worden van een viervoudige moord, van een antisemitische terreuraanslag, zou spreken, zijn onschuld uitschreeuwen”, zei meester Dalne. 

Om het even wie die onterecht beschuldigd zou worden van een viervoudige moord, zou zijn onschuld uitschreeuwen.

“Nemmouche doet niets anders dan zwijgen, zoals hem ongetwijfeld vanuit Syrië is opgedragen. Hij schermt de hele tijd met ‘DAS’. Voor hem betekent dat ‘droit au silence’, maar volgens mij ook ‘droit au suicide judiciaire’, het recht op een gerechtelijke zelfmoord. Hij wil op die manier een martelaar worden, de stilte bewaren tot op het einde, op die manier de regels destabiliseren en angst zaaien.”

Voor meester Dalne bestaat er geen twijfel over de schuld van Nemmouche. Hij vuurde een salvo van aanwijzingen af die de schuld van Nemmouche moeten aantonen: zijn surfgeschiedenis, getuigen die hem aanwijzen, de camerabeelden, het schoenspoor in het museum, de morfologie- en stemexperts die gelijkenissen zien tussen de schutter en Nemmouche,  en zijn vlucht naar Marseille na de feiten.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Polutnik

  Normaal geen proces , dat is veel geld bespaart . Dadelijk levenslange gevangenisstraf en opgeloste zaak .

 • René Schoeters

  Waar steken ze toch allemaal ons geld in!

 • Jan Van Rompaey

  Hoelang gaat die soap nog duren ? Dar wordt nogal wat tijd verspild !

 • Mario Roman

  Men zou beginnen denken, dat velen het proces tegen Nemmouche expres willen saboteren.

 • frans de vroede

  worden de jury leden bedreigd of wat scheelt er . raar .