Jury samengesteld voor proces over moord op Gregory (18)

Beschuldigde Rudi Fictels (50).
BELGA Beschuldigde Rudi Fictels (50).
Voor het Antwerpse hof van assisen is deze namiddag de volksjury samengesteld voor het proces van Rudi Fictels (50) uit Antwerpen. Acht mannen en vier vrouwen moeten volgende week beslissen of de werkloze schrijnwerker zich schuldig maakte aan de moord op Gregory Bluj. Hij had de 18-jarige student schijnbaar zonder reden doodgestoken op de Oudevaartplaats in Antwerpen.

De tiener was op de avond van 5 oktober 2013 samen met vrienden een verjaardag aan het vieren op het terras van café 'De Oude Vaart'. De beschuldigde was binnen in het café, waar hij het met een klant aan de stok kreeg over een flesje bier dat hij zou weggenomen hebben. Er vielen rake klappen en Rudi werd met een bloedende hoofdwonde aan de deur gezet.

Hij stapte vervolgens café 'Why Not' binnen, om een minuutje later de zaak alweer te verlaten. De beschuldigde wilde terug naar 'De Oude Vaart' gaan, maar werd op het terras aangesproken door een vriendin van Gregory, die hem de raad gaf om niet opnieuw naar binnen te gaan.

Toen Gregory naast haar kwam staan, stak de beschuldigde prompt een mes in zijn buik. Het slachtoffer viel met een gapende wonde op de grond. Een MUG-team probeerde het leven van de tiener nog te redden, maar tevergeefs.

Stomdronken

Rudi was intussen door de vrienden van Gregory overmeesterd. Hij was stomdronken. De vijftiger stelde later in zijn verhoren dat hij door de studenten op het terras werd aangevallen en dat hij zijn Zwitsers zakmes had opengevouwen om zich te verdedigen. Toen hij een duw kreeg, was het mes in de buik van Gregory terecht gekomen, maar dat was helemaal niet zijn bedoeling. Zijn weergave van de feiten stemt echter helemaal niet overeen met wat de vrienden van Gregory en de andere klanten in het café erover vertelden.

De beschuldigde zit sinds de feiten in voorhechtenis en wordt beschuldigd van moord. Het assisenproces wordt maandag voortgezet met de voorlezing van de akte van beschuldiging en het verhoor van Fictels. Daarna komen tot en met woensdagvoormiddag 44 getuigen aan het woord. In de namiddag zouden de pleidooien over de schuld kunnen beginnen. Als Rudi wordt schuldig verklaard aan moord, dan riskeert hij de levenslange opsluiting.

Gregory Bluj (1995-2013).
BELGA Gregory Bluj (1995-2013).