Jurist vecht vingerafdrukken op ID-kaart aan: op 3 dagen al 12.000 euro ingezameld voor procedure

Matthias Dobbelaere-Welvaert stapt naar de rechter.
getty/rv Matthias Dobbelaere-Welvaert stapt naar de rechter.
Het voornemen van de overheid om vingerafdrukken op te nemen in alle identiteitskaarten stuit op verzet. Jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert stapt naar de rechter om de maatregel te bestrijden en heeft na drie dagen al bijna 12.000 euro opgehaald via crowdfunding

De overheid zette eerder deze maand het licht op groen om vingerafdrukken toe te voegen op de identiteitskaart, iets wat zou moeten helpen in de strijd tegen identiteitsfraude. Dobbelaere-Welvaert is het niet eens met de maatregel en stapt naar het Grondwettelijk Hof om de beslissing aan te vechten. 

Volgens de jurist wordt iedereen getroffen door de nieuwe maatregel, terwijl er per jaar maar een paar honderd fraudegevallen zijn. “Het lijkt me van levensbelang dat burgers zich realiseren dat deze overheid steeds meer en meer informatie wil. De vingerafdrukken van élke Belgische burger afnemen is absoluut
 niet proportioneel tot het doel.”

Privacy

Volgens Dobbelaere-Welvaert is de privacy van de burger in het gedrang. “Dit is een zaak van algemeen belang, en één die ook internationaal zal gevolgd worden. We zien het overal ter wereld: privacy moet steeds meer plaatsruimen voor een illusie van meer veiligheid. Minister Jambon zegt graag dat België een pionier moet zijn op vlak van veiligheid binnen de EU. Ik hoop dat ik binnen een paar maanden kan zeggen België een pionier is op vlak van privacy voor elke burger.”

Jambon wil vingerafdrukken van elke Belg.
435 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  hoop dan maar dat je nog nooit kritiek gegeven hebt op één of ander regime of staatsman want dan zou je wel eens flink in de problemen kunnen die database is voor bijna ieder land raadpleegbaar ...zou wel eens een nare Citytripof reis kunnen worden ...

 • Herman De Wilde

  De dag dat ze de Panama papers ontduikers en andere , belasting laten betalen zal ik overwegen of het zinvol is om mijn vingerafdrukken aan de staat te geven. Tot dan hoop ik dat het grondwettelijk hof deze maatregel afwijst.

 • Ben Strubbe

  Nederland, Gino Denil, heeft wel degelijk een elektronische ID-kaart, als sinds 2006. Informeer je !

 • Ben Strubbe

  @Karel Valgaern, leer lezen.

 • Karel Valgaern

  Ben Strubbe: wat een kromme gedachtegang heb jij. Het gaat hier niet om de vingerafdrukken van de dader die op de hamer staan, maar van een onschuldige. Trouwens, Hoe gaat men controleren of de vingerafdrukken op de ID kloppen met de drager? Juist! Die moet zijn vingerafdrukken geven om te controleren en belanden aldus nog in de databank van de politie.