Jupiler krijgt versie zonder alcohol: NA-pils verdwijnt

RV
Brouwerij AB Inbev brengt begin december een alcoholvrije versie van Jupiler op de markt. Dat maakte de bierreus vandaag bekend. 'Jupiler 0,0%' is een alcoholvrij pilsbier dat gemaakt wordt met dezelfde ingrediënten als het klassieke pintje. "De smaakt ligt kwalitatief hoger dan de NA-pils. Die verdwijnt dan ook."

Het nieuwe non-alcoholische pilsje past in de bredere strategie van de bierreus om tegen 2025 een vijfde van het wereldwijde volume in laag- en niet-alcoholhoudende bieren te realiseren. Bij AB Inbev zien ze immers dat steeds meer mensen naar een non-alcoholisch drankje grijpen. "Neem bijvoorbeeld de Hoegaarden 0,0 of de zogenaamde radlers. Binnen de alcoholarme en alcoholvrije markt nemen zij nu reeds meer dan 50 procent van de retail in", klinkt het bij de biergigant.

Ook met de nieuwe Jupiler 0,0% speelt de brouwerij in op die toenemende mentaliteitsverandering die zich vooral bij jongvolwassenen voordoet. "De tijden zijn veranderd. Waar non-alcoholisch bier altijd een beetje stiefmoederlijk behandeld werd, is het nu meer en meer een volwaardige optie geworden voor mensen die wel een bierervaring willen, maar niet noodzakelijk de alcohol", zegt Arnaud Hanset, marketingdirecteur bij AB Inbev. "We zijn ervan overtuigd dat we de mensen én een fijne tijd kunnen bezorgen én dat ze dit op een verantwoorde manier kunnen doen."

Jupiler NA en Jupiler Force
Bij AB Inbev benadrukken ze dat de smaak van de nieuwe Jupiler 0.0% kwalitatief hoger zal liggen dan die van de huidige Jupiler NA, die een alcoholpercentage van 0.5% heeft. Dat zal binnenkort dus niet meer gekocht kunnen worden.

"Dankzij een innovatief brouwproces blijft de smaak van de Jupiler 0,0 veel authentieker dan die van bijvoorbeeld de NA-pils, zelfs wanneer de alcohol er na het fermentatieproces wordt uitgehaald", beweren ze bij AB Inbev.

In 2011 nog bracht de Leuvense biergigant het alcoholvrije Jupiler Force op de markt, maar dat bleek geen succes. In 2014, amper drie jaar na de lancering, werd de productie stopgezet. Wellicht was de Belg toen niet klaar voor een alcoholvrij pilsje.

Ook andere bieren?

De Jupiler 0,0 wordt het eerste volledig alcoholvrije pintje in Europa dat volgens dat specifieke brouwproces gebrouwen wordt. Eerder waren er ook al testen met Buddweiser-bier. De bierreus wil op termijn ook voor zijn andere biermerken in het Belgische gamma met een laag- of non-alcoholische variant komen. Naast Jupiler heeft AB Inbev onder meer nog Stella Artois, Leffe, Hoegaarden en Belle-Vue in haar portefeuille.

'Jupiler 0,0%' is vanaf begin december beschikbaar in de horeca en in supermarkten, en dat in glazen flesjes (in een bak van 24 of in een karton van 6), en in blikken van 33 centiliter.

Non-alcoholisch bier werd altijd een beetje stiefmoederlijk behandeld, maar de tijden zijn veranderd

Arnaud Hanset, marketing director